latinica  ћирилица
24/05/2017 |  08:12 ⇒ 14:38 | Аутор: РТРС

В.Британија: Ниво пријетње од тероризма "критичан", распоређује се војска

Британија је подигла ниво пријетње од тероризма на "критичан" што значи да се сматра да је могућ нови напад, изјавила је британска премијерка Тереза Меј. Премијерка предсједава данашњим састанком Комитета за ванредне ситуације, познатим као Кобра.

На састанку у Даунинг стриту разматрају се извјештаји истраге о самоубилачком бомбашком нападу у Манчестеру.

Меј је јутрос навела да се распоређују војници како би помогли наоружаним полицајцима, пренио је АФП.

"То је могућност коју не можемо да игноришемо да постоји шира група појединаца повезана са овим нападом", рекла је Меј након самоубилачког бомбашког напада у којем су убијене 22 особе, међу којима су и дјеца, на концерту америчке пјевачице Аријане Гранде у Манчестеру.

Британска полиција ухапсила је данас три особе због самоубилачког бомбашког напада  у Манчестеру.
Како се наводи, ухапшена су три мушкарца у јужном дијелу Манчестера, пренијеле су агенције.

Овим је укупан број ухапшених у вези са нападом повећан на четири.

Као осумњичени за напад идентификован је Салман Абеди који је рођен и одрастао у Британији. Абеди је из Манчестера, а родитељи су му либијског поријекла.

У међувремену, здравствени званичници Манчестера саопштили су данас да је у нападу на концерту повријеђено 119 људи.

Џон Раус, директор Службе за здравствено и социјално осигурање у широј манчестерској области, рекао је да су 64 особе задржане у болници, од којих је 20 у критичном стању.

У нападу су погинуле 22 особе, а четири жртве су идентификоване — Сафи Русос (8), Оливија Кемпбел (15), Џорџина Календер (18) и Џон Еткинсон (28), преноси Би-Би-Си.

Такозвана Исламска држава преузела је одговорност за овај самоубилачки напад.

Британска премијерка Тереза Меј је потврдила да је Абеди (23) рођен и одрастао у Британији.

Британски "Сан" је на насловној страни објавио његову фотографију заједно са осмогодишњом жртвом Сафи.

Људи који су преживјели бомбашки напад у концертној дворани у Манчестеру кажу да је безбједносна провјера пред концерт била насумична.

Још није јасно како је бомбаш ушао непримјећен. Експлозија се догодила чим су се и свјетла упалила послије концерта.

Већина од 130 погинулих у новембру 2015. у нападима на више мјеста у Паризу били су гледаоци у концертној дворани Батаклан.

Протокол безбједносне провјере пред јавне догађаје се разликује од земље до земље и од простора до простора. Стручњаци за безбједност кажу да је можда требало да се контолисани простор прошири и изван сале у Манчестеру.


У Британији дјелује 3.000 џихадиста

На улицама Британије дјелује више од 3.000 џихадиста, а шпијуни и полиција не могу да се изборе са великим бројем радикализованих младића и дјевојака.
 
Око 850 Британаца отишло је да се бори заједно са Исламском државом, када је ова група заузела велике дијелове Сирије и Ирака, пише Дејли мејл. Након што је ИД остао без великих дијелова територије есктремисти са британским пасошима почели су да се враћају назад у Енглеску тако да постоји реална опасност да ће они организовати нове нападе.

Обавјештајне службе и полиција не могу да изађу на крај са великим бројем екстремиста, јер је за праћење само једног осумњиченог у периоду од 24 часа потребно 30 радника служби безбједности.

Према ријечима Марка Роулија, британског званичника за борбу против тероризма, снаге безбједности су у протекле четири године осујетиле најмање 13 планираних напада.

Извор: Танјуг, Бета/АП, Срна