latinica  ћирилица
23/05/2017 |  19:42 ⇒ 24/05/2017 | 09:35 | Аутор: РТРС

РТРС у посједу забиљешке "Сужбена тајна" - како је Обрен Петровић водио ратну СЈБ Добој? (ВИДЕО)

У наставку суђења Милану Нинковићу и тројици оптужених за ратни злочин на подручју Добоја свједоку Тужилаштва БиХ Обрену Петровићу данас су у Суду БиХ предочени изводи из записника са састанака цивилних, војних и полицијских структура Добоја у којима су, због пропуста у раду и лоше безбједносне ситуације, наведени разлози за његову смјену са мјеста начелника добојске Станице јавне безбједности.
Обрен Петровић - Фото: РТРС
Обрен ПетровићФото: РТРС

Актуелни градоначелник Добоја Обрен Петровић у јануару 1993. године смијењен је са позиције начелника Станице јавне безбједности у том граду због незаконитих радњи својих подређених . То показује документ који је у посједу РТРС-а, а који се појавио на данашњем рочишту на суђењу добојским ратним функционерима. Симптоматично, незаконитости под палицом Петровића, односе се баш на ратни период, а за које је он, као кључни свједок Тужилаштва БиХ, оптужио Милана Нинковића, Борислава Паравца, Андрију Бјелошевића и Милана Савића.

 

Амнезија вишемјесечног свједока Тужилаштва Обрена Петровића!? Или свјесно пребацивање властите кривице на плећа других!? Како год – Извод из записника са састанака војног, политичког и полицијског руководства Добоја одржаних 6. и 12. јануара 1993.године, не иде у прилог добојском градоначленику, који се данас, поново, “није сјећао“ властите улоге с почетка рата.

У записнику су, међутим, побројани пропусти да починиоци кривичних дјела буду спријечени или кажњени, и незаконитости у оквиру Станице јавне безбједности.

1. Под палицом “заборавног“ Петровића незаконито се располагало великом количином новца отуђеног у пошти на Жељезничкој станици.
2. Умјесто санкција за одузимање злата и накита од породице Осмић која се бавила продајом истог, поједини починиоци су касније унапријеђени.
3. Без обавезних провјера и сагласности надређених вршена су именовања руководних радника међу којима је било и професионалних криминалаца.
4. Обучаван је и наоружаван тзв. мјешовити вод милиције под командом Мирсада Дурмића и са изговором да се припремају за борбу у српској војсци. Већина их је међутим, завршила на непријатељској страни у Свјетличи;
5. омогућено је организовано пљачкање алкохолних пића, техничке и друге робе и стоке, од којих је дио завршио у продавницама “Омникома“ и “Требава – комерца“.
6. Организовано је опљачкан Дом милиције у два наврата.
7. Отуђен је већи број путничких аутомобила уз активну сарадњу са Теслићким шверцером Стојаном Ђурићем.
8. Украдено је, и углавном у Србији продато стотине пиштоља и другог наоружања
9. Заробљене Муслимане и Хрвате за новац су пребацивали на непријатељску територију или у Србију
10. Упркос упозорењима надређених, умјесто професионалне, извршена је негативна селекција и у редовима милиције инкорпорирани су криминалци
11. На пријаве грађана није се благовремено или није никако интервенисало.
12. У Сувом пољу формирано је станично одјељење посредством којег су “нестајала“ крадена возила и машине.

Није се сјећао “заборавни“ Петровић ни, у судници предочених депеша, које му је од маја до децембра 1992. године, слао надређени – начелник Центра Служби безбједности Андрија Бјелошевић, захтијевајући да криминалце казни и из полиције одстрани.

Није се сјећао ни да је неколицина истих, била му лично, ратно обезбјеђење. Непримјерено је реаговао и када је Бјелошевићева одбрана приупитала за Слободана Девића, једог од Петровићевих ратних пулена. Притиснут доказима, ипак је признао да је Девић и данас, запосленик у његовом градоначелничком кабинету. Али опет “није знао“ шта ту ради. “Не знам“ и “не сјећам се“ били су Петровићеви најчешћи одговори.

Није Петровића “служила“ меморија ни када је требало да се сјети, како је његов посао – обрачун са криминалцима у редовима полиције, вршио инспектор Рајко Билић. Када је сачинио, у судници предочен, списак од 10 имена којима мјеста у полицији није било. Није се сјећао ни да је због побројаних пропуста или кривичних дјела, на јануарским састанцима Добојског руководства прво смијењен, што је у споменутом Записнику и наведено, а потом из полиције отпуштен.

“Заборавни вишемјесечни свједок“ Петровић ни овај пут, за новинарска питања није био расположен. Није ни његов правни савјетник Дражен Зубак, којег је одбрана оптужених у судници ућуткала – аргументима и доказима.

И Судско вијеће је одлучило да тражени видео – снимак из суднице, јавности не публикује. Похрањен је у спис, гдје је мјесто пронашло већ више од 100 докумената па и јануарски Записник. “Заборавни“ Петровић још једном, 6. јуна, ће пред судско вијеће.