latinica  ћирилица
23/05/2017 |  17:54 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Агиус нови предсједавајући групе судија у процесу генералу Младићу

За предсједавајућег групе судија у току даљег процеса суђења бившем генералу Војске Републике Српске Ратку Младићу постављен је Малтежанин - Кармел Агиус, саопштено је из Хашког трибунала.
Ратко Младић - Фото: Screenshot
Ратко МладићФото: Screenshot

Осим Агиуса, у групи судија током суђења Младићу наћи ће се још и Лиу Дакун, Фаусто Покар, Теодор Мерон и Бартон Хол.

У саопштењу се наводи да су приликом избора групе судија узети у обзир чланови 12, 13 и 14 Статута Трубунала, као и правила из Правилника суда о именовању предсједавајућег групе судија и о његовим овлаштењима у координисању рада судијске канцеларије, у складу са потребама Трибунала.

Хашки трибунал је раније одбио захтјев Младићевог адвоката за привремено пуштање бившег генерала на слободу ради хитног лијечења.

Одбрана некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића уложила је жалбу на одлуку Хашког трибунала да не пусти њиховог клијента на лијечење у Русији у којој је затражила да Апелационо вијеће преиначи првостепену одлуку и омогући му адекватно лијечење.

У жалби коју је данас објавио Хашки трибунал, одбрана генерала Младића истиче да је расправно вијеће на нетачним закључцима и чињеницама засновало одлуку о одбијању да га пусти на привремену слободу због лијечења.

Извор: Срна