latinica  ћирилица
23/05/2017 |  17:42 | Аутор: РТРС

Земан помиловао плаћеног убицу по којем је снимљен филм

Предсједник Чешке Милош Земан потписао је помиловање за најпознатијег чешког осуђеника Јиржија Кајинека, плаћеног убицу који је осуђен на доживотну робију јер је 1993. године у Плзену убио једног чешког привредника и његовог тјелохранитеља, док је други тјелохранитељ преживио напад.
Јиржиј Кајинек напушта затвор - Фото: AP
Јиржиј Кајинек напушта затворФото: AP

Земан је најавио то контроверзно помиловање још 11. маја, а посљедњих шест дана испред затвора Риновице на сјеверу Чешке камповали су новинари да не би пропустили тренутак када ће изаћи на слободу Кајинек, коме је медијску славу у цијелој земљи својевремено донијело спектакуларно бјекство из строго чуваног затвора 2000. године.

Земанов портпарол Јиржи Овчачек саопштио је новинарима да је саставни дио помиловања условни рок од седам година током којих Кајинек не смије да почини ниједно кривично дјело.

"Драго ми је што сам поново на слободи. Захвалан сам предсједнику на помиловању. Он није рекао да сам невин већ се определио за милосрђе", рекао је Кајинек маси новинара који су га чекали испред затвора.

Кајинек, о коме је снимљен и играни филм и има у Чешкој масу фанова, замолио је новинаре да му након 23 године проведене у затвору осигурају мало приватности.

"Није ми драго што због тог помиловања Кајинек, који је хладнокрвни убица, постаје славна личност. Уколико је Кајинек некаква личност, онда је негативна", критиковао је то контроверзно помиловање чешки премијер Бохуслав Соботка.

Предсједник Земан је након избора на чело Чешке изјавио да, за разлику од својих претходника, предсједника Вацлава Хавела и Вацлава Клауса, намјерава да помиловања сведе на најмању могућу мјеру и то само на узан круг пробраних из хуманитарних разлога.

Међу до сада седам помилованих за четири године Земановог предсједниковања, нема никога ко је као Кајинек извршио тако тешко кривично дјело.

Извор: РТС