latinica  ћирилица
23/05/2017 |  17:27 ⇒ 18:20 | Аутор: РТРС

Хрватска: На православној цркви исписано "ХДЗ"

На свим странама тек окречене и обновљене православне цркве Светог Георгија у мјесту Жегар у сјеверној Далмацији великим словима исписано је "ХДЗ".
Београд - црква у Жегару - вандализам - Фото: СРНА
Београд - црква у Жегару - вандализамФото: СРНА

Предсједник Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је за Срну да је ово још једна у низу провокација у посљедње вријеме у Жегару, које је било чисто православно село и у којем ни данас нема других националности, посебно не Хрвата.

- За ХДЗ не могу рећи да је усташки симбол, али одакле у православном селу, на православном гробљу, на православној цркви, ако није провокација? Када се каже ХДЗ Срби то схватају као усташку поруку, као и ону "За дом спремни". Многи не праве разлику - каже Штрбац.

Он је подсјетио да је у посљедње вријеме било много провокација као што је одлазак Хрвата у Блајбург под покровитељством Сабора, затим у недјељу, за вријеме одржавања локалних избора, одлазак цијелог руководства Хрватске, на челу са предсједником државе, на мису у част Алојзију Степинцу.

- Све су то поруке Србима да нису пожељни у Хрватској. То се посебно уклапа у ригорозно провођење закона о пребивалишту и незаконито брисање Срба из пребивалишта - указује Штрбац.

Када је ријеч о брисању Срба из пребивалишта, Штрбац је навео да је, према подацима из Хрватске, најмање 67.000 избрисаних, чиме нису обухваћена сва подручја Хрватске, већ 11 жупанија.

- Срба има и у осталом дијелу Хрватске и Загребу, што значи да може бити да је тај број много већи - рекао је Штрбац.

Он каже да се са тим могу повезати и позиви Србима у посљедње вријеме да сами одвозе материјал од својих срушених кућа у рату, као и обавјештења на гробовима на книнском гробљу у којима се наводи да се гробнице сматрају напуштеним јер се власници нису јавили и нису платили накнаду за одржавање гробног мјеста.

- С једне стране Хрвати се, када позивају власнике порушених кућа и преко напуштених гробница, понашају као да рата није било и да су људи отишли својом вољом, добровољно, у Аустралију, Америку, Србију, а, са друге стране, имамо овакве потезе као што су одлазак у Блајбург, на мису Степинцу и ова ознака ХДЗ, као и други усташки симболи - рекао је Штрбац.

Извор: СРНА