latinica  ћирилица
23/05/2017 |  17:27 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Међународна арбитража ако БиХ не измири дуговања ТЕ Гацко? (ВИДЕО)

Нови захтјев за поравнање дугова зa улагања у joш једну термоелектрану. Поред спора који БиХ води са Словенијом, због неиспоруке елетричне енергије из ТЕ Угљевик, овај пут на адресу институција БиХ дошао је нови захтјев из Хрватске за накнаду пријератних улагања у Термоелектрану Гацко. Хрватска електропривреда тражи поравнање дугова од око 100 милиона евра.
РиТЕ Гацко - Фото: РТРС
РиТЕ ГацкоФото: РТРС

Хрватска електропривреда тражи поравнање за уложена средства у Термоелектрану Гацко и надокнаду од око 100 милиона евра по основу неиспоручене електричне енергије, преноси Српска инфо. Ако БиХ не пристане на добровољно поравнање дугова, најављују међународну арбитражу. Из Владе Републике Српске кажу да је очито да одређене ствари, када је ријеч о споразуму о сукцесији, нису рашчишћене.

"Мислим да ће бити проблематично с обзиром на то какво је било устројство бивше државе и шта се то сматра инвестирањем, с обзиром да су постојали другачији социјалистички аранжмани које смо имали у том периоду", рекла је премијерка РС Жељка Цвијановић.

Из Савјета министара сматрају да је ситуација забрињавајућа за Босну и Херцеговину. Кажу да је о овом случају упознато и Правобранилаштво БиХ. Ово није једини случај гдје нека од бивших република СФРЈ тражи поравнање дугова. Подсјећамо, да је Спор покренула Словенија за улагања у Термоелектрану Угљевик.

"Став правних тимова из РС, када је у питању Угљевик, је да је таквих улагања, на које се позива бивши словеначка електропривреда, да се они оспоравају са више аспеката", каже Цвијановић.

Одштетни захтјев словеначке Електропривреде је већи од 1,3 милијарде марака. Словенија је 1981. године инвестирала у изградњу ТЕ Угљевик, која је почела с радом 1985. године. Термоелектрана је била дужна Словенији редовно испоручивати произведену електричну енергију у складу са висином уложених средстава у њену изградњу. Тако је и било све до почетка ратних дешавања у бившој Југославији, када је испорука прекинута.