latinica  ћирилица
23/05/2017 |  16:30 ⇒ 16:30 | Аутор: РТРС

У плану отварање три нова вртића у Бањалуци

Град Бањалука планира да у току ове и идуће године отвори три нова вртића у центру града и насељима Обилићево и Росуље у којима ће бити омогућен смјештај за неколико стотина дјеце, саопштено је из Градске управе.
Вртић - Фото: РТРС
ВртићФото: РТРС

Циљ је да буду скраћене листе чекања и омогућено предшколско образовање у свим градским насељима, саопштено је из бањалучке Градске управе.

Према одлуци о додјели пословних простора коју су данас разматрали одборници у градској Скупштини, предвиђено је да град додијели два слободна пословна простора у насељима Обилићево и Росуље, чиме ће бити створени предуслови за отварање два нова вртића.

"С обзиром на то да је у оба случаја ријеч о прилично девастираним објектима они ће морати да буду реновирани и опремљени", напомињу из Градске управе.

Предвиђено је да у нови вртић у Обилићеву буде примљено око 50 дјеце, а у вртић у Росуљама око 30 дјеце.

Директор Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић рекла је да у оквиру Центра тренутно дјелују 22 предшколске установе у којима, према мјесечном просјеку, борави 2.134 дјеце.

"Усљед повећаног броја захтјева родитеља сматрамо да је потребно да град уступи ова два слободна простора у Обилићеву и Росуљама за потребе вртића. Тако би била смањена листа захтјева дјеце која чекају и створени услови да отворимо два вртића мањег капацитета", навела је Куртиновићева.

Вршилац дужности начелника Одјељења за комуналне послове Петар Билчар рекао је да је предложеним ребалансом буџета планирано 100.000 КМ за реконструкцију ових простора, те напомено да ће тај новац, према првим пројекцијама, бити довољан за реконструкцију једног од два планирана вртића.

Да би пројекат био у потпуности реализован Билчар каже да ће градске власти покушати да анимирају друштвено одговорне компаније како би оба вртића била завршена ове године.

"Увјерени смо да ће друштвено одговорне компаније препознати наше напоре да се смање листе чекања и помоћи нам да ове године завршимо оба објекта, баш као што су нам помогли када смо покренули акцију изградње дјечијих игралишта", истакао је Билчар.

Он је додао да је, осим тога, овогодишњим градским буџетом планиран и трансфер од милион КМ од кабинета предсједника Републике, којим би требало да буде изграђен један вртић већег капацитета у центру града.

Извор: СРНА