latinica  ћирилица
23/05/2017 |  16:29 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Актуелна власт на нивоу БиХ против трајног рјешења наплате РТВ таксе (ВИДЕО)

Члан Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац из СНСД-а сматра да већина која чини власт на нивоу БиХ, или њен дио, нису дозволили да буду усвојене измјене Закона о јавном РТВ систему БиХ које су предложили представници сва три јавна емитера у БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Кошарац је на сједници Комисије подсјетио да је тај приједлог предвиђао да приходи од РТВ претплате буду распоређени равномјерно свим емитерима са по 33 одсто, а да средства од маркетинга наплаћује онај емитер који је склопио уговор.

"Постојао је консензус сва три јавна РТВ емитера о том моделу и управо они који чине власт на нивоу БиХ или дио њих нису дозволили да такав измјена закона буде усвојена. Они који из Републике Српске партиципирају у власти БиХ то су искористили и користе за обрачун са РТРС-ом", сматра Кошарац, који је једини гласао против Извјештаја о раду и пословању БХРТ-а за 2016. годину, који је Комисија данас усвојила.

Он је рекао новинарима да је неприхватљиво да данашњој сједници није присуствовао директор БХРТ-а, који је требало да одговори на неколико питања.

Кошарац је подсјетио да је БХРТ формиран одлуком високог представника у БиХ, што довољно говори о томе да БХРТ није настао као реална потреба и резултат договора заинтересованих страна у БиХ.

Он је навео податак да је у Федерацији БиХ /ФБиХ/ прошле године пријављено 721.199 домаћинстава и да је на основу наплате РТВ таксе остварен приход од 8,4 милиона КМ.

"Око 540.000 домаћинстава у ФБиХ није обухваћено РТВ таксом што имплицира да је штета само према РТРС-у око 12 милиона КМ", указао је Кошарац.

Према његовим ријечима, на простору Републике Српске прошле године је било пријављено 408.825 домаћинстава, а по основу РТВ таксе прикупљено је око 11,5 милиона КМ.

Кошарац истиче да је забрињавајући и извјештај Канцеларије за ревизију институција БиХ која наводи да БХРТ не уплаћује маркетиншке приходе ентитетским јавним емитерима.

"Ревизија је утврдила да постоји доста пропуста у јавним набавкама, у систему запошљавања, односно систематизацији радних мјеста. Плата у БХРТ-у је много већа него код запослених у остала два јавна сервиса", нагласио је Кошарац.

Он напомиње да је стање у БХРТ-у веома сложено, али да треба уложити напоре да би се дошло до рјешења, на чему је СНСД радио у протеклом периоду.

Предсједавајући Комисије за саобраћај и комуникације Момчило Новаковић из НДП-а рекао је да је Комисија подржала приједлоге мјера које је доставио нови Управни одбор БХРТ-а, који говори и о проблему не примјењивања закона, али и начину рјешавања проблема у јавним РТВ сервисима у БиХ.

"Проблем је политичке природе и може се једино ријешити институционално на начин да га заједно рјешавају сви који су заинтересовани - сва три сервиса, владе ентитета и Савјет министара БиХ, заједно са Регулаторном агенцијом за комуникације", навео је Новаковић.

Члан Комисије Никола Ловриновић из ХДЗ-а БиХ истакао је да је БХРТ дио неефикасног система и да је постојећи закон непроводив због чега ће ХДЗ БиХ до краја мјесеца да предложи потпуно нов закон са комплетним рјешењима.

Представници БХРТ-а рекли су члановима Комисије да је ова медијска кућа прошлу годину завршила са 9,5 милиона КМ.

Чланови Комисије примили су к знању и мишљење с резервом које је дала Канцеларија за ревизију институција БиХ на финансијско пословање ове медијске куће у 2015. години и усвојили закључак којим се БХРТ позива да препоруке ревизије имплементира.

Замјеник главног ревизора Ранко Крсман рекао је да је уочено неријешено питање власништва над имовином, а те 2015. године исказани губитак био је око шест милиона КМ, али уочене су и неправилности када је ријеч о јавним набавкама.

Крсман је напоменуо и да, у односу на претходни њихов извјештај, препоруке које су имплементиране нису биле суштинске природе, због чега је мишљење ревизора остало исто.

У заједничким институцијама БиХ "не зна се ко пије, а ко плаћа"

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у ПД ПС БиХ Сташа Кошарац сматра да се данас у заједничким институцијама БиХ "не зна ко пије, а ко плаћа".

"Имамо ситуацију да предсједавајући Савјета министара БиХ /Денис Звиздић/ јавно каже да ће изаћи са приједлогом сета закона из Реформске агенде, а да при томе једни који партиципирају у Савјету министара БиХ кажу да не знају ништа о томе, а други да је ријеч о безобразлуку", рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Према његовом мишљењу, то довољно говори о томе да они који долазе из Републике Српске, а ту прије свега мисли на Савез за промјене који партиципира у Савјету министара БиХ, и даље остају базично привржени томе да економски урушавају Републику Српску и онемогућавају развојне пројекте у Српској.

"Овдје је видљиво да људи који долазе из Федерације БиХ, а раде у заједничким институцијама БиХ и одлучују, желе да развијају ФБиХ и дају свој допринос да се такви закони усвајају. Ми имамо данас ситуацију да Савез за промјене, који овдје партиципира у власти, не дозвољава развој Републике Српске и то говори о њиховој политичкој фрустрацији према власти у Српској", појаснио је Кошарац.

Он сматра да је потпуно видљиво да постоји проблем у СДС-у гдје један функционер каже једно, други друго, а трећи треће, да и даље сједе у Савјету министара БиХ, а њихови министри немају подршку страначких колега у Парламентарној скупштини БиХ и да се прави атмосфера да се ништа није десило.

Кошарац истиче да Младен Босић каже да је безобразан чин предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића јер жели да поново у парламентарну процедуру упути сет закона из Реформске агенде, а био је предсједник СДС-а када су сви министри у Савјету министара БиХ који долазе из те странке гласали за тај сет закона.

"То говори о њиховој потреби да скрену пажњу са раскола у СДС-у и да покушавају сада да сву своју енергију усмјере на Звиздића", тврди Кошарац.

Он је подсјетио да је СНСД рекао да се не слаже са Звиздићевим експозеом и да је покренуо иницијативу за његову смјену, коју Босић и они око њега нису подржали, а данас критикују Звиздића.

"Босић је дио пропалог пројекта урушавања Републике Српске, заједно са Бакиром Изетбеговићем. О СДС-у довољно говори то да нико од њих не реагује када на сједници Предсједништва странке неко прича погрдан виц о /првом предсједнику Српске Радовану/ Караџићу и /некадашњем команданту Главног штаба ВРС генералу Ратку/ Младићу. То довољно говори о њима и о карактеру људи који тамо сједе", нагласио је Кошарац.

Извор: Срна