latinica  ћирилица
23/05/2017 |  16:00 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Приједор: Оснивање заједнице етажних власника законска обавеза (ВИДЕО)

Оснивање заједница етажних власника законска је обавеза од 2002. године. Међутим, у многим локалним заједницама њихово функционисање се не поштује у довољној мјери.
Приједор - Фото: РТРС
ПриједорФото: РТРС

У Приједору, као и широм Српске, власници станова и пословних простора у стамбеним зградама, ни 15 година од почетка примјене закона о етажним заједницама не схватају у довољној мјери да више не постоје јавни фондови за одржавање и инвестиције у објектима заједничког становања.

Ово је један од закључака Форума за безбједност заједнице града Приједора. Из градске управе још једном су упозорили да је оснивање заједнице етажних власника законска обавеза, а за непоштовање закона слиједе казне.

Према Закону о одржавању зграда, скупштина коју чине сви етажни власници у згради, дужна је да одабере предсједника скупштине, који има јасна задужења.

"Прије свега имају обавезу да сазивају сједнице на којој се доносе одлуке које су важне за функционисање саме заједнице, да воде рачуна о приходима и расходима, и да ту заједницу заступају пред управним органима и судским органима", истакла је Нада Грубан, шеф Одсјека за имовинско-правне послове града Приједора. 

У многим приједорским зградама ова законска обавеза се поштује, а једна од таквих је и зграда Б1 у Насељу Пећани. Станари истичу да у њиховој стамбеној јединици заједница етажних власника функционише беспријекорно.

"Ми смо нови станари, тек смо се доселили, али смо јако задовољни како изгледа улаз и како смо чули од комшија да та заједница етажних власника функицонише у најбољем реду", каже станарка зграде Марина Мејакић.

Међутим, много је више зграда у којима се ова законска обавеза не поштује у довољној мјери. Једна од таквих је и зграда Ц4 у насељу Пећани, гдје је највећи проблем прикупљање новца за редовно одржавање.

"Људи избјегавају да плаћају даџбине. Кажу - они други не плаћају и шта ја имам од тога што плаћам. Ја сам покушао ријешити питање улаза и интерфона, али нисам добио сагласност", истиче Ратко Јовеш, предсједник скупштине етажних власника зграде Ц4 на Пећанима.

Станари ће убудуће морати брзо да рјешавају овакве проблеме, јер из градске управе за непоштовање одредби из закона o oдржавању зграда – пријете казнама. Законом су прописане казне за физичка лица и оне износе од 300 до 3.000 марака

Из приједорске градске управе напомињу да је у око 190 зграда такозване старе градње, и њихових 290 улаза, регистровано 275 заједница етажних власника, што је задовољавајући проценат у односу на просјек у Српској.