latinica  ћирилица
23/05/2017 |  14:13 | Аутор: РТРС

"Нехуман чин трибунала и доказ да за Младића вриједе посебна правила"

Одбијање Хашког трибунала да пусти генерала Ратка Младића на лијечење у Русију је крајње нехуман чин, с обзиром на стање у ком се он налази, те је доказ више да Трибунал за њега има посебна правила, рекао је Срни Младићев син Дарко.
Дарко Младић -
Дарко Младић

Он је најавио да ће став породице Младић о најновијој одлуци Хашког трибунала сутра изнијети пред јавност у београдском Медија центру у 11.00 часова, а да ће се осим њега обратити и чланови тима одбране генерала Ратка Младића и академик Јелена Гускова.

"Одлука је крајње нехумана, с обзиром на његово стање и на досадашњу праксу према другим заробљеницима. Стиче се утисак да за генерала Младића Трибунал има посебна правила која нису записана у њиховом Правилнику и нису примјењивана на остале", рекао је Дарко Младић.

Према његовим ријечима, остали притвореници су имали један третман, а по питању лијечења и по другим питањима везаним за предмет генерала Младића Трибунал има потпуно дугачије понашање.

"Стално се а приори третира као крив. Не дозвољавају му се ни елементарна права, а овдје је ствар живота и смрти, тако да од те борбе нећемо одустати", поручио је Дарко Младић.

Одбрана некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске /ВРС/ генерала Ратка Младића уложила је жалбу на одлуку Хашког трибунала да не пусти генерала на лијечење у Русији, и затражила да Апелационо вијеће преиначи првостепену одлуку и омогући Младићу адекватно лијечење.

Младићеви браниоци су оцијенили, између осталог, да судије нису на прави начин вредновале гаранције Русије да ће се генерал Младић, ако буде пуштен, вратити у Хаг када га суд позове.

Извор: СРНА