latinica  ћирилица
23/05/2017 |  08:15 | Аутор: РТРС

Љубиша Самарџић у болници

Глумац и редитељ Љубиша Самарџић је због тешког здравственог стања примљен у Клинику за хематологију Клиничког центра Србије, сазнају Новости.
Љубиша Самарџић (Фото: Story Press) -
Љубиша Самарџић (Фото: Story Press)

Глумац је почетком децембра оперисан, али се послије тога поново појавио у јавности. Једини глумац са овог простора који је освојио Златног лава у Венецији поклонио се публици 30. марта у Дому омладине, на отварању Београдског фестивала документарног и краткометражног филма. Тада је премијерно приказан његов документарац "Панта реи", у којем Љубиша даје интимно, искрено и дирљиво свједочанство о свом детињству, породици рудара из које је потекао, доласку у Београд на студије, разлозима због којих је изабрао глумачку професију, својој супрузи, сину који је преминуо, ћерки, унуцима, али и о времену у којем је живио.

Како је послије премијере филма изјавио у ексклузивном разговору за Новости, његова жеља је била да овим документарцем направи својеврстан омаж југословенској и српској кинемтографији.

- Поносим се што сам дио филма посветио ауторима и поштоваоцима филма бивше Југославије с којима сам сарађивао. Од Пурише Ђорђевића, Саше Петровића, Хајрудина Крвавца, Бранка Бауера, Крста Папића, Горана Паскаљевића, Горана Марковића, Боштјана Хладника, Ивана Хетриха, Вељка Булајића, до мојих колега Милене Дравић, Бате Живојиновића, Павла Вуисића, Бориса Дворника, Миодрага Петровића Чкаље, Мије Алексића... Био је велики изазов једну тако дугу каријеру смјестити у осамдесетак филмских минута. А у овом документарцу је само дјелић импресија из мог живота и мојих дјела - рекао је Љубиша, који је на овогодишњем Фесту награђен "Београдским побједником" за допринос српском филму.

Извор: Новости