latinica  ћирилица
23/05/2017 |  07:54 ⇒ 21:48 | Аутор: РТРС

Ускоро финализација разговора о ТЕ Гацко два (ВИДЕО)

"Један појас, један пут" глобални је економски концепт Кине, која новим "Путем свиле" 21. вијека, тежи да увеже читав свијет. Дипломатски сусрети и предавања кинеских професора на Факултету политичких наука у Бањалуци, покушај су да се тај концепт приближи Републици Српској, али и да Српска нађе своје мјесто у новом свјетском поретку.
Предсједник Додик са кинеском делегацијом -
Предсједник Додик са кинеском делегацијом

Више од два миленијума након настанка "Пута свиле", припрема се његово модернизовање и то поморским путем, чиме би цијели свијет требало да се увеже у глобално економско тржиште.

У том свјетском пројекту, који креира земља са највећим економски растом на свијету, Српска већ има свој пут.

- У развој тог коцепта улаже се преко 100 милијарди, а знамо да је 10 милијарди одређено за земље 16+1, гдје припада и Република Српска. Видљиво је да је већ један пројекат из тог пакета реализован овдје а то је ТЕ Станари - навео је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Кина је недавно окупила представнике више од 130 земаља, гдје је представила нови концепт економске сарадње.

- Прије седам дана одржан је Форум "Појас и пут" о економској сарадњи и ту је предложен низ пројеката за изградњу. Мислим да ће ове мјере дати нове могућности за бројне земље, укључујући БиХ, у процесу изградње "Појаса и пута". - навела је амбасадорка Кине у БиХ Чен Бо.

Највећи пројекат који је до сада остварен са Кином је изградња термоелектране Станари, а ради се на новом пројекту ТЕ Гацко 2 и изградњи аутопута преко Гламоча до Београда.

Предсједник Српске сматра да ће финализација разговора са кинеским компанијама у вези с ТЕ Гацко два бити завршени у току љета.

Додик је рекао да је кинеска компанија Донг фанг у Српској изградила савремену термоелектрану, те да се воде разговори и већ су дефинисани одређени односи у вези са Термоелектраном Гацко 2.

- Са кинеским компанијама разговарамо и о изградњи ауто-путева, што је за нас веома важно, имајући у виду потребу да изградимо мрежу ауто-путева у Српској. Са кинеским компанијама стичемо све више искуства да бисмо могли да будемо оперативни и успјешни на том питању - рекао је Додик.

Он сматра да било веома корисно за грађане Српске да се изучи могућност да се у основним и средњим школама у Републици Српској уведе кинески језик колико је то могуће, јер највећи проблем представља недостатак кадра.

- Кинеска страна је спремна да помогне у том погледу, путем волонтера који би овдје били наставници - рекао је Додик.

Он је закључио да Српска са Кином има свеобухватну сарадњу која се шири на задовољство Српске, јер је Кина најмоћнија земља на свијету.

- Република Српска је мала заједница, али приступ који Кинези имају, од привредника до државних функционера, је упорност и преданост да се ти односи одрже и успоставе на највишем могућем нивоу сарадње - поручио је Додик.

Он је након посјете изложбе "Пут свиле - нови изглед" новинарима у Бањалуци рекао да је данас важан дан у Републици Српској и Бањалуци јер су захваљујући напорима које улаже амбасадор Кине у БиХ Чен Бо са институцијама Српске, њени грађани у прилици да продубе знања и искуства у вези са Кином коју осјећају као пријатељску земљу и желе да имају што више сазнања о њој.

Додик је позвао све грађане да посјете изложбу да би видјели детаље из свакодневног живота Кине.

Додик на изложби

Амбасадор Кине у БиХ Чен Бо рекла је да је Термоелектрана у Старима једна од раних постигнућа иницијативе "Појас и пут" и представља добар почетак за Републику Српску за даље учешће у изградњи ове иницијативе.

- Ова иницијатива не односи се само на економску сарадњу и изградњу инфраструктуре, већ укључује и међуљудске везе. Опредијељени смо да се грађани Српске више упознају са Кином и да се умањи удаљеност Српске, БиХ и Кине - рекла је Чен.

На Факултету политичких наука у Бањалуци данас је одржано предавање угледног професора из Кине Ји Џуна.

Професор Ји Џун истакао је да Кина предлаже заједничи економски развој свих земаља, за шта је неопходно промовисати иницијативу "Кина - појас и пут".

- Свијет је данас узајамно зависан. Процес економске глобализације је пред великим изазовима и зато је неопходно подржати иницијативу "Кина - појас и пут", односно заједничку будућност за цијели свијет - рекао је Ји.

Он је рекао да су наведеном иницијативом већ повезани Азија, Европа и Африка и истакао да је ову иницијативу прије неколико година покренуо предсједник Кине Си Ђинпинг

Предсједник Српске Милорад Додик истакао је да је Кина, као глобални економски и војно-политички фактор у свијету, заинтересована за глобалне процесе, а да Српска има интерес за сарадњу са овом земљом.

"Кини одговара политика јачања државе и њене улоге у економији. Ова земља промовише десуверенизацију држава у смислу стварања услова за развој економије, прије свега развојем инфраструктуре, за разлику од глобализације која се заснива на улогама мултинационалних компанија", рекао је Додик након предавања. Он је нагласио да Република Српска има интерес за развој инфраструктуре и сарадњу са Кином.

Премијерка Жељка Цвијановић је рекла да Српска може имати економски интерес уколико буде укључена у концепте које спроводи Кина.

"Имамо добре услове за успостављање све јачих и ближих веза Републике Српске и Кине. Српска се може добро уклопити у концепт који промовише и спроводи Кина, односно онај којим се подразумијева глобални развој постављен на другачијим основама од постојећег", рекла је Цвијановићева и додала да постоји потреба за увођењем кинеског језика у образовни систем у Републици Српској.

Предавању су присуствовали министри у Влади Републике Српске, представници Народне скупштине, Вијећа народа, Академије наука и умјетности, локалних заједница, студенти и професори Факултета политичких наука, званице из јавног и друштвеног живота.