latinica  ћирилица
22/05/2017 |  21:56 ⇒ 22:36 | Аутор: РТРС

Градишка - Изложба у знак сјећања на убијене Србе и Јевреје

У Градишци ће сутра бити отворена изложба "Моје Јадовно" у знак сјећања на страдале Србе и Јевреје у комплексу усташких логора Госпић-Јадовно-Паг 1941. године.
Сјећање на Јадовно - Фото: РТРС
Сјећање на ЈадовноФото: РТРС

Изложба ће бити постављена у изложбеном салону Кутурног центра Градишка са почетком у 19.00 часова, а на отварању ће говорити један од аутора Душан Басташић, историчар Бојан Вујичић и директор Културног центра Жељко Благојевић.

Осим Басташића, изложбу "Моје Јадовно" поставили су Драгослав Илић и Предраг Лозо, а ријеч је о пројекту Културног центра Новог Сада и Удружења "Јадовно 1941".

"Ова изложбена поставка својеврсно је свједочанство о страдању српског народа. Изложба има своју улогу у превенцији геноцида и представља допринос у борби за биолошки опстанак српског народа на његовом духовном подручју", објављено је на веб-сајту Удружења.

Из Удружења "Јадовно 1941" истакли су да успомена на жртву није ретроградна и да не захтијева реваншизам, већ помаже да се ствари из прошлости не догоде будућим генерацијама.

Прва изложба, 75 година након страдања 38.000 Срба у комплексу логора смрти Независне Државе Хрватске Јадовно-Госпић-Паг, након премијере у Новом Саду, постављена је у Руском дому у Београду, Апатину, Великом Градишту, Великој Плани, Бањалуци, Требињу, Дервенти, Источном Сарајеву, Бијељини, Приједору, Козарској Дубици и у још неколико градова Српске и Србије.

У иностранству, изложба је постављена у Њујорку, Филаделфији, Лондону, Лестеру, Кишињеву, Ослу и Берлину.

Извор: Срна