latinica  ћирилица
22/05/2017 |  19:48 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Прва опера у Источном Сарајеву (ВИДЕО)

Прва опера у Источном Сарајеву! "На уранку", животопис с почетка прошлог вијека кроз ноте Станислава Биничког и либрето Бранислава Нушића, премијерно изводе професори и студенти Музичке академије. Премијера је сутра, у 20 часова, у Културном центру Источно Ново Сарајево.
Опера у И.Сарајеву - Фото: РТРС
Опера у И.СарајевуФото: РТРС

Слику из српске историје у једном чину по музици Станислава Биничког и либрету Бранислава Нушића, насталу у зору прошлог вијека, први пут на даскама Културног центра у Источном Новом Сарајеву изводе професори и студенти Музичке академије. Поводом четврт вијека Универзитета за само два мјесеца припремили су премијеру прве српске опере.

- Са нама је и наша диригентица Алма Аганспахић, клавир Сања Радојковић, солиста сарајевске опере Марко Калајановић, мој студент Емануел Јосић, моја маленкост, као и остали студенти Смјера за црквену музику и црквено појање. Ово показује да музичка академија из године у годину заиста напредује - каже Клаудија Кркотић, солиста.

Опера "На уранку" рађена је у домаћој продукцији и премијерно је у Источном Сарајеву у оквиру обиљежавања 25 година Универзитета у Источном Сарајеву.

 - Част нам је да Музичка свакако активно учествује у обиљежавању нашег јубилеја и наравно, што су све припремили и изводе професори и студенти наше академије - каже проф. мр Сандра Ивановић, проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт Универзитета у Источном Сарајеву.

Први пут опера у Источном Сарајеву биће изведена сутра, у 20 часова, у Културном центру Источно Ново Сарајево.