latinica  ћирилица
22/05/2017 |  19:44 | Аутор: РТРС

Хаг: Станишић и Симатовић да се врате у притвор

Међународни суд у Хагу наложио је Јовици Станишићу и Франку Симатовићу Френкију да се до 30. маја врате у судски притвор уочи поновљеног суђења.
Франко Симатовић и Јовица Станишић - Фото: РТРС
Франко Симатовић и Јовица СтанишићФото: РТРС

Почетак суђења Станишићу и Симатовић заказан је за 13. јун пред судским механизмом, правним насљедником Трибунала.

Бивши шеф Службе државне безбједности Србије Станишић (66) и његов помоћник Симатовић (67) оптужени су за злочине Хрватима и Муслиманима током ратова у Хрватској и БиХ, 1991-95.

Обојица оптужених су тренутно на привременој слободи у Србији.

Како је прошле недјеље, на припремном рочишту рекао предсједавајући судија Бартон Хол са Бахама, Станишић је затражио да остане на привременој слободи током првог дијела поновљеног суђења, док тужиоци буду изводили доказе.

О том захтјеву, вијеће ће ускоро одлучити, казао је судија Хол, уз напомену да другооптужени Симатовић није затражио да остане на привременој слободи и након почетка суђења.

Из данашње одлуке о Станишићевом повратку у притвор није јасно да ли је тај захтјев одбране одбијен или ће судије о њему накнадно одлучивати.

Расправно вијеће одобрило је тужиоцима да у спис уведу исказе укупно 143 свједока, од којих ће неки бити у писаном облику. Тужилаштво ће извођење доказа против Станишића и Симатовића морати да заврши за 104 радна сата.

Због Станишићеве болести, по ријечима судије Хола, суђење ће се одвијати три дана недјељно, са два једноипочасовна дневна засједања између којих ће бити два сата паузе.

Предсједавајући судија Хол навео је да ће се Станишићу и Симатовићу поново судити по истој оптужници по којој им је Хашки трибунал једном већ судио.

Оптужница их терети за прогон на расној, вјерској и политичкој основи, убиства, депортације и присилно премјештање хрватских и муслиманских цивила.

Послије првог суђења, првостепено вијеће Хашког трибунала ослободило је 29. маја 2013. Станишића и Симатовића кривице по свих пет тачака оптужнице.

Међутим, апелационо вијеће Трибунала усвојило је 15. децембра 2015. кључне основе жалбе коју је на ту пресуду уложило Тужилаштво. Поништило је ослобађајућу пресуду и наложило да процес буде поновљен.

Станишић и Симатовић су на привременој слободи у Србији, на коју их је Трибунал пустио 22. децембра 2015. пошто је седам дана раније апелационо вијеће поништило првостепену ослобађајућу пресуду и наложило да им буде суђено испочетка.

Како су утврдили љекари у Хагу и у Београду, Станишић пати од хроничне болести органа за варење (паучитис) и депресије.

Станишићева болест имала је велики утицај на ток првог суђења, које је у Хагу, послије једног неуспјешног покушаја, почело 2009.

Процес је због обољења првооптуженог био прекинут дуже од годину дана, а Станишић је, прије него што се вратио у судницу, једно вријеме пратио суђење из притвора у Схевенингену, преко видео-везе.

Станишића су, док борави на привременој слободи, у Београду прегледали специјалиста за стомачне болести и психијатар које је именовао хашки суд. Они су затим судијама поднијели извјештај о Станишћевој способности да путује и да му буде суђено.

Ти извејштаји љекара су повјерљиви, у складу са ставом суда да су медицински подаци приватна ствар оптужених.

Прије првог процеса, Станишића и Симатовића ухапсиле су власти Србије током операције Сабља послије убиства премијера Зорана Ђинђића 12. марта 2003.

Станишић је пребачен у Хаг 11. јуна, а Симатовић 30. маја те године.

У првом појављивању пред судијом, изјаснили су се да нису криви за злочине за које су оптужени.

Више пута прије и током првог процеса, Трибунал је Станишића и Симатовића пуштао у Србију, на привремену слободу.

Извор: Бета