latinica  ћирилица
22/05/2017 |  18:50 | Аутор: РТРС

Капентер: БиХ и Косово су велике балканске грешке Вашингтона

Интервенција на Косову била је ужасан преседан који сада прогони Запад, оцијенио је амерички стручњак за одбрану и спољну политику, Тед Гален Карпентер, у ауторском тексту за амерички "Нешенел интерест".
Тед Гален Карпентер (фото: Cato Institute) -
Тед Гален Карпентер (фото: Cato Institute)

Према његовим ријечима, интервенција на Косову и Метохији била је гори спољноплитички промашај САД од раније интервенције у БиХ јер је Америка, након 78 дана бомбардовања, приморала Београд да одустане од контроле над јужном српском покрајином. Након тога, истиче Карпентер, Србија је морала Космет да препусти НАТО-у захваљујући резолуцији УН - а чији је циљ био да, као "смоквин лист", прикрије срамоту међународне заједнице.

Он сматра да је амерички потез био без преседана, јер је Алијанса предвођена САД напала земљу која није угрозила ниједну чланицу НАТО-а и након тога је присилно одвојила покрајину једне суверене земље, стављајући Космет под међународну контролу.

Наводи да је такав скуп "забрињавајућих преседана" био допуњен одлуком Вашингтона и "ад хок" коалиције земаља ЕУ које су, како је рекао, "безобразно заобишле Савјет безбједности" и подржале проглашење такозване независности Косова.

Карпентер je навео да се косовски преседан вратио да прогони САД поново 2014. године, када је Кремљ повећао војно присуство на Криму и искористио то да надгледа референдум у коме је Крим изгласао издвајање од Украјине.

Извор: РТС