latinica  ћирилица
22/05/2017 |  16:25 ⇒ 18:25 | Аутор: РТРС

Покажимо хуманост - помозимо хуманитарки Сњежани Башовић (ВИДЕО)

Годинама је помагала другима, сада је потребно да сви заједно помогнемо њој. Сњежани Башовић из Сокоца неопходна је трансплантација бубрега која би се обавила Француској, али за то је потребно око 50.000 евра. Покажимо хуманост - помозимо хуманитарки.
Сњежана Башовић - Фото: РТРС
Сњежана БашовићФото: РТРС

Сњежана Башовић је оснивач Удружења лица са посебним потребама "Подршка". Годинама је несебично бринула о својим штићеницима, међу којима су и дјеца са потешкоћама у развоју.

Даривала им и своје вријеме и свој новац. И не само њима. Гдје год и коме год је помоћ била потребна. Но, живот јој није узвратио истом мјером. Урођену обострану полицистозу бубрега, Сњежана и њен покојни брат, који је погинуо као припадник Војске Републике Српске, наслиједили су од мајке. И без мајчине љубави, још као дјеца остали.

- Моја мајка је умрал у 39. години од исте ове болести. Ишла је чак и на дијализу годину, двије дана, али није више могла издржати - каже Сњежана.

Сњежана већ иде на хемодијализу и то три пута седмично. Но, срчане сметње и проблеми са крвним судовима који узрокују чак и пуцање артерија, додатно компликују њено стање и озбиљно пријете.

- Пада ми притисак... варира, скаче и не знам колико срце може да издржи. Сигурна сам да ово не могу још дуго издржати. Сваки пут кад дођем на хемодијализу мука ми буде, сваки пут бих помагала, али нема користи - прича Сњежана.

Једини спас за Сњежану је трансплантација бубрега. А живих сродника за донорство нема! Шансу јој пружа клиника у Француској. Но услов је, наравно, новац- са прегледима и додатним анализама око 100.000 КМ.

- Да урадим налазе и да ме ставе на ту донорску листу и да чекам свој ред, да се нађе орган који ми одговара, у првом тренутку би ми требало неких 45.000 КМ - каже она.

За помоћ која Сњежани Башевић живот значи код НЛБ банке отворени су рачуни. До краја маја у функцији је и МТЕЛ-ов хуманитарни број 1413. Један позив - једна КМ. Онима који су на њену хуманост већ узвратили, Сњежана захваљује. Но, шта је са осталима - хоћемо ли реаговати и здружено помоћи њој која је помагала свима!?