latinica  ћирилица
22/05/2017 |  15:35 | Аутор: РТРС

Ђокић: "Станари" - највећа послијератна инвестиција у БиХ

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас у Сарајеву да је Српска успјела да привуче једну од највећих послијератних инвестиција у БиХ, а то је изградња Термоелектране "Станари", чија је вриједност милијарду КМ.
Ђокић на "Сарајево бизнис форуму 2017" - Фото: СРНА
Ђокић на "Сарајево бизнис форуму 2017"Фото: СРНА

Ђокић је рекао учесницима "Сарајево бизнис форума 2017" да нова термоелектрана, која је изграђена у сарадњи са кинеским партнерима уз ангажовање српско-британске компаније, већ годину дана послује успјешно.

"Имамо интересовање за још неколико сличних пројеката као што су Термоелектрана 'Гацко', хидроелектране, а посебно Хидроелектрана 'Бук Бијела', која је један од најперспективнијих хидро-пројеката у овом дијелу Европе", истакао је Ђокић.

Он је нагласио да регион Балкана, а посебно подручје БиХ, може да буде својеврстан мост у повезивању истока са Западном Европом.

"У једном периоду ми смо и били 'мост' који је усљед дјеловања попустио и није издражао, па у једном периоду није кориштен. Данас, захваљујући напору који је учињен у БиХ, али и ван ње, ово подручје се поново појављује као један велики мост", каже Ћокић.

Он је додао да сви они који се баве политиком, али и они који се баве бизнисом, треба да буду учесници у изградњи нових послова.

"Подручје и земља у којој смо некада живјели цијењени су на истоку. Тамо су у бројним државама остварене изузетно велике инвестиције из којих су и данас присутни представници тих земаља и њихових компанија. То само за себе говори колико је велико повјерење о томе да ово подручје може бити носилац великих пројеката", појаснио је Ђокић.

Он је рекао да је Форум добра прилика да се "обнови разрушена инфраструктура" која је у економији постојала са источним и западним дијелом свијета.

Ђокић је навео да је БиХ, упркос комплексним односима, спремна да пружи гаранције свима који су спремни да инвестирају у велике и мале пројекте.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске говорио је и о области дрвопрерађивачке индустрије, за коју је истакао да посједује велики потенцијал, са развијеном прерађивачком индустријом која има највећу стопу раста.

Он је нагласио да је област у машинској и металопрерађивачкој индустрији такође занимљиво подручје јер је и прије рата у БиХ ова грана индустрије била развијена, те да сматра да се у тој области може остварити партнерство које ће свакој страни донијети висок профит.

Ђокић је позвао инвеститоре да инвестирају и у областии саобраћаја, пољопривреде, аграрне привреде и индустрије јер у тим гранама постоје изузетно велики капацитети и потенцијали.

Он је истакао и област туризма јер у БиХ, али и цијелом региону, постоји велики број атрактивних локалитета за инвестиције у овој области.

"Десетак километара од Сарајева налази се планина Јахорина која пружа велике могућности за нови инвестициони циклус. Ми смо недавно донијели одлуке и покренули такве активности. Очекујем инвестиције у сектор развоја туризма, изградњом нових капацитета на олимпијским планинама", каже Ђокић.

"Сарајево бизнис форум" већ осму годину окупља водеће инвеститоре и пословне људе из цијелога свијета, пружајући им прилику да се упознају са могућностима улагања у БиХ, али и земље региона - Словенију, Хрватску, Србију, Црну Гору, Македонију и Албанију.

Овогодишњи "Сарајево бизнис форум" објелоданиће низ пројеката из пољопривреде, енергетике, образовања, финансија, инфраструктуре, грађевинарства, услуга, туризма и других развојних сектора.

У протеклих седам година "Сарајево Бизнис форум" окупио је учеснике из више од 30 земаља.

Прошлогодишњем скупу присуствовало је више од 1.600 лица, укључујући и 350 акредитованих новинара, а одржано је више од 250 директних сусрета пословних људи и привредника.

Извор: Срна