latinica  ћирилица
22/05/2017 |  15:13 ⇒ 17:21 | Аутор: РТРС

Иванић -Денијелсон: Чланство у ЕУ стратешки циљ БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић разговарао је данас са Кристијаном Денијелсоном, генералним директором Директората Европске комисије за сусједство и преговоре о проширењу.
Иванић и Данијелсон - Фото: РТРС
Иванић и ДанијелсонФото: РТРС

Директор Директората Европске комисије, у оквиру посјете БиХ, обратио се на конференцији "Сарајево Бизнис Форум 2017", а такође ће отворити постројење за пречишћавање отпадних вода Бутила у Сарајеву, у чију је обнову ЕУ уложила 13 милиона евра. У Бањалуци ће присуствовати конференцији којом се званично обиљежава почетак пројекта подршке парламентима у БиХ, који финансира ЕУ, те је овом приликом информисао чланове Предсједништва БиХ о тим активностима.

Конференција "Сарајево Бизнис Форум 2017" је веома битна прилика да се пошаље позитивна порука о напретку и економским добрим показаоцима у БиХ, као и да се разговара о регионалном повезивању и сарадњи земаља Западног Балкана у областима економије, привреде и инфраструктурних пројеката и могућности заједничког наступања пред међународним инвеститорима, речено је на састанку.

Саговорници су разговарали о динамици у контексту одговарања на питања из Упитника Европске комисије, те о донесеном Прегледу одбране БиХ. Битно је да се процес реформи креће напријед и да БиХ створи услове за приступ евроатлантским интеграцијама, а речено је да је БиХ направила значајан напредак у ЕУ интеграцијама, истакнувши да је чланство у ЕУ најважнији спољнополитички приоритет и стратешки циљ БиХ.

Иванић је у име Предсједништва БиХ, изразио захвалност за досадашњу подршку БиХ и интересу институција Европске уније, посебно Европске комисије, изразивши очекивања да ће се та подршка наставити и у будућности.

Предсједавајући Предсједништва БиХ др Младен Иванић примио је данас импредсједника Исламске развојне банке Бандара Хаџара, који присуствује дводневном "Сарајево Бизнис Форуму".

Иванић је захвалио Хаџару за учешће у промоцији овог форума, јер се ради о догађају који помаже у позитивној промјени имиџа БиХ - из земље политичке нестабилности у земљу атрактивну за улагања.

Иванић је нагласио да је стављање акцента на економију и убрзан развој најбољи начин да интерне политичке расправе у БиХ постану мање важне и додао да позитивној слици о БиХ доприноси и активан рад на испуњавању услова за чланство у Европској унији.

Иванић је рекао и да на том путу охрабрује кроз појачан интерес посјетилаца и потенцијалних инвеститора на ”Сарајево Бизнис Форуму”.

Предсједник Исламске развојне банке информисао је предсједавајућег Иванића о активностима ове банке, у чијем саставу се налази 57 земаља чланица, као и о могућностима унапређења даље сарадње.