latinica  ћирилица
22/05/2017 |  15:05 ⇒ 15:17 | Аутор: РТРС

РУГИП - Набавке биле у складу са правилником

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове Српске тврди да су биле у складу са правилником јавне набавке проведене у прошлој години путем директог споразума, које нису биле планиране у том периоду, и кретале су се у висини од 1,70 до 990 КМ без ПДВ-а.
РУГИПП - Фото: илустрација
РУГИППФото: илустрација

"За сваку набавку донесена је посебна одлука у складу са Закопном о јавним набавкама, а ријеч је о набвкама које су покретане у ванредним ситуацијама, као што су, на примјер, поправка водоводних цијеви због поплаве, електричних и телефонских инсталација", саопштено је из Управе поводом мишљења са резервом које јој је дала Главна служба за ревизију јавног сектора у проведеној финансијској ревизији за прошлу годину.

Из Управе напомињу да је немогуће припремити прецизан план о предмету и вриједностима за све набавке које се проводе путем директног споразума, с обзиром на 63 организационе јединице распоређене широм Српске и потребе обезбјеђења несметаног рада отклањањем свих недостатака.

У саопштењу се додаје да је Управа у свим поступцима који су били предмет ревизије истинито и објективно приказала стање и само за једну набавку добила препоруку у вези измјене цијене.

"Иако је изабрана најповољнија понуда, а уговорена цијена ишла на ниже, на коју је понуђач пристао, а што је ишло у корист управи. Мишљења смо да тиме Управа није изашла из оквира законских и подзаконских прописа", додаје се у саопштењу.

Из Управе напомињу да је због повећаног обима посла на дан 31. децембра 2013. године било 159 запослених на одређено вријеме, а на дан 31. децембра 2016. године било је 66 тако запослених радника.

Директор Републичке управе Милош Комљеновић је, како се наводи, до сада континуирано радио на рјешавању овог питања, расписујући 20 јавних конкурса од половине 2014. године до данас за попуњавање упражњених радних мјеста у складу са законом.

"Немогуће је очекивати да се за кратко вријеме у потпуности тај недостатак отклони, с обзиром на то да ова Управа има обавезу да изврши све капиталне пројекте, планиране послове и радне задатке у оквиру своје надлежности дате законом, а то не би могла без довољног броја извршилаца", додаје се у саопштењу.

У саопштењу се напомиње и да је Главна служба за ревизију јавног сектора у извјештају констатовала да финансијски извјештаји Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, истинито и објективно приказују, у свим материјалним аспектима, финансијско стање имовине и обавеза на дан 31. децембра 2016. године и извршење буџета за годину која се завршава на тај дан, у складу са прописаним оквиром финансијског извјештавања.

У Извјештају је јасно наведено да нема злоупотребе службеног положаја, ни елемената кривичног дјела, додаје се у саопштењу Управе.

Главна служба за ревизију јавног сектора навела је у свом извјештају као основ за давање мишљења са резервом да је Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове у 2016. години због повећаног обима посла вршила пријем државних службеника на одређено вријеме на период дужи од шест мјесеци без јавног оглашавања, а што није у складу са појединим одредбама Закона о државним службеницима Српске.

Ревизија наводи и да су, према извјештају о реализацији плана набавки у прошлој години, реализоване 154 набавке путем директног споразума, а планирано је 29 директних споразума, што указује на слабости у процесу планирања у дијелу који се односи на процјену потребних набавки робе и услуга и њихове тржишне вриједности.

Извор: Срна