latinica  ћирилица
22/05/2017 |  14:12 | Аутор: РТРС

Москва укида преостале трговинске санкције Турској

Русија је пристала данас да укине преостале трговинске санкције против Турске, које су уведене након што су турски авиони оборили руски борбени авион изнад сиријске границе 2015. године.

Државна агенција Анадолија пренијела је да су споразум потписали на маргинама самита лидера црноморског региона замјеник турског премијера Мехмет Шимшек и његов руски колега Аркадиј Дворкович.

У извјештају се наводи да је овај документ важан корак ка нормализацији економских односа и повећању трговинске размјене.

Влада Руске Федерације је у саопштењу потврдила да је усвојен документ "о укидању билатералних трговинских рестрикција". Церемонији потписивања присуствовали су премијери двије земље Бинали Јилдирим и Дмитриј Медведев.

За сада нема детаља из документа, али се претпоставља да ће Турска моћи поново да извози у Русију парадајз, свој кључни пољопривредни производ.

Обарање руског авиона 24. новембра 2015. године изазвало је велику кризу у односима двије земље, а Москва је увела санкције против Анкаре.

Прошлог љета склопљен је споразум о помирењу и двије државе су брзо поправиле односе, а сада сарађују у покушајима да се оконча криза у Сирији.

Извор: СРНА