latinica  ћирилица
22/05/2017 |  14:05 ⇒ 14:17 | Аутор: РТРС

Источно Сарајево- Програм "Златни витез у Првом кадру"

Филмски програм "Златни витез у Првом кадру" биће данас свечано отворен у оквиру Спасовданских свечаности поводом крсне славе општине Источно Ново Сарајево.
Источно Сарајево- Златни витез у Првом кадру (фото: isarajevo.net) -
Источно Сарајево- Златни витез у Првом кадру (фото: isarajevo.net)

Из Театар форума је саопштено да се програм, који траје до 27. маја, реализује у организацији продукције Први кадар, под покровитељством општине.

Филмски програм "Златни витез у Првом кадру" је наставак дугогодишње сарадње Међународног фестивала Златни витез из Русије и Међународног филмског фестивала Први кадар Источно Сарајево, која траје неколико година, кроз промоцију филмских остварења из Русије на овом филмском фестивалу у Српској.

Ове године ће бити приказан избор најбољих филмова из Русије који су освојили престижне филмске награде у 2015. и 2016. години.

На отварању манифестације биће приказана три кратка играна филма "Братство" у коме сценарио и режију потписује Анастасија Галкина. Ово остварење говори о животу у Богословији који наизглед дјелује спокојан, али постоји и невидљива стварност у којој се Богослов бори са својим алтер егом.

Публика ће имати прилику да види и причу о војничком искушењу током извршења војног задатка у филму "Лична ствар", који је добитник Златног витеза у категорији кратки играни филм 2015. Режију филма потписује редитељ Андреј Носаков, а главну улогу у филму тумачи Андреј Ганичев.

Прве вечери на програму је и филм "Ненаучена лекција 14/41", добитник Златног витеза за 2016. годину у режији Нине Ведмицкаје. Филм доноси интересантну причу о ученику петог разреда из Доњецка, који за вријеме гранатирања града остаје сам у учионици и изненада схвати да је школска табла, уствари, портал у прошлост.

Почасни гост програма је предсједник клубова Златног витеза глумац и редитељ Алексеј Васиљевич Сафонов, почасни умјетник из Русије, коме ће бити уручена "филмска клапа", симбол филмског фестивала Први кадар.

У оквиру програма, најмлађа публика ће имати прилику да види играни филм за дјецу "Небеска камила", добитника Сребрног витеза за 2016, чији сценарио и режију потписује Јуриј Фетинг.

Манифестација се завршава у суботу, 27. маја, приказивањем анимираног филма "Заступница" и документарног филма "На крају", редитеља Ане Шишове, добитника Златног витеза за 2015.

Извор: СРНА