latinica  ћирилица
22/05/2017 |  12:26 | Аутор: РТРС

Добар пријем филмова Звјагинцева, Мундруца и Ханекеа у Кану

Филмови "Невољени" Алкесандра Звјагинцева, "Јупитеров мјесец" Корнела Мундруца и "Срећан крај" Михаела Ханекеа добили су, засад, највише оцјене филмске критике у Кану, након неколико уводних дана Фестивала.
Кански фестивал (фото: radiokameleon.ba) -
Кански фестивал (фото: radiokameleon.ba)

Звјагинцев, као освједочени припадник руских симболиста, направио је филм о брачном пару пред разводом који се мрзи и који нема времена ни за кога сем за своје амбиције и интересе.

Њихов син нестаје из куће, али то нико и не примјећује, па се у потрагу полази са скоро два дана закашњења. Али, чак ни нестанак дјечака, на којег нико не обраћа пажњу, нимало не поправља односе родитеља.

Мађарски режисер Корнел Мундруц предтавио се филмом "Јупитеров мјесец", алегоријом о сиријским избјеглицама у Мађарској.

Главни јунак филма је млади Сиријац, који је рањен током илегалног преласка границе између Србије и Мађарске, па од шока од смртних повреда открива да има моћ левитације.

Велику пажњу изазвао је и нови филм Михаела Ханекеа, вишеструко награђиваног у Кану, који се представио остварењем "Срећан крај".

Међутим, став критичара не мора бити пресудан јер је предсјеник овогодишњег жирија Педро Алмодовар, познат по свом неформалном виђењу филма и филмске естетике.

Канска публика у наставку Фестивала очекује нове филмове Кореанца Хонг Сан-Суа - "Дан послије", затим Фатиха Акина, Сергеја Лознице...

Фестивал се завршава 28. маја

Извор: Срна