latinica  ћирилица
20/05/2017 |  18:57 ⇒ 21/05/2017 | 11:51 | Аутор: РТРС

Струка оцијенила - одлука Савјета министара удар на европску безбједност (ВИДЕО)

Одлуку Савјета министара да Предсједништво БиХ даје сагласност ко ће на УН-ову листу терориста струка је оцијенила као опасну.

То би, упозоравају, отворило врата лицима са терористичком прошлошћу, која би могла “опрати” биографије и слободно се кретати Босном и Херцеговином, регионом и свијетом, што је велика безбједносна пријетња.

Оваква одлука не само да је противуставна, него и безбједносно опасна - тврди Џевад Галијашевић, стручњак за безбједност. Тиме се, каже, нигдје у свијету не баве политичари и политички органи. То је, сматра, удар на безбједност европског континента.

- Ово је злонамјерно, ово није случајно, и ово је дио континуитета једне политике која се води од када постоји овај Савјет министара. Зато смо имали терористички напад и убиство једног полицајца, зато смо имали убиство два војника, атентат на премијера Србије, али и догађаји који нису истражени, тврди Галијашевић.

На то је први упозорио предсједник Српске, критикујући министре Савеза за промјене, да су подлегли притиску Бошњака и такву одлуку подржали.

- Они су донијели пропис, ево провјерите, у коме за црну листу треба сагласност Предсједништва. Када ће муслимански члан Предсједништва дозволити да се неко од муслимана стави на црну листу, напомиње Додик.

Министру спољних послова БиХ, Игору Црнатку, ни данас није јасно у чему су министри из Српске у Сарајеву погријешили.

- Је ли ико разумио да ми објасни шта је хтио господин Додик јуче рећи? Хоћу да одговорим, али ми није јасно шта је хтио рећи – како је било прије, шта смо ми урадили и како је сада, каже Црнадак.

Оно што не зна Црнадак, зна министар безбједности Драган Мектић, који је рекао да неко мора комуницирати са УН, а да Предсједништво, које први пут добија овакву улогу, неће моћи да утиче на приједлоге полицијских агенција.

- Читав предмет обрађују ОБА или друге безбејдносне агенције и тај приједлог се доставља Предсједништву које о томе доноси коначну одлуку и то се упућује у СБ УН-а. Било би сулудо ако би Предсједништво одбило, истиче Мектић.

Галијашевић каже да је за Српску одлука Савјета министара пренос надлежности, јер умањује улогу МУП-а Српске. За њега БиХ оваквом одлуком није партнер у борби против тероризма, већ партнер терориста.