latinica  ћирилица
20/05/2017 |  18:12 ⇒ 21:14 | Аутор: РТРС

Брчко: Комисија ставила ван снаге одлуку о избору члана ВСТС Драгана Томаша

Правосудна комисија Брчко дистрикта ставила је ван снаге одлуку о избору новог члана Високог судског и тужилачког савјета БиХ Драгана Томаша, сазнаје Српскаинфо.
Брчко Дистрикт (фото: srpskainfo.com) -
Брчко Дистрикт (фото: srpskainfo.com)

Након што је Зијаду Кадрићу, члану ВСТС-а и судији Апелационог суда истекао други мандат, Правосудна комисија Брчко дистрикта је у фебруару ове године за новог члана изабрала Драгана Томаша, судију Основног суда Брчко дистрикта БиХ који се изјашњава као припадник “Осталих“, иако је према одлуци ВСТС-а на ту позицију, ради равномјерне националне заступљености, требао бити именован судија или тужилац из реда бошњачког народа.

Иако је у два наврата Правосудна комисија одбила да испоштује захтјев ВСТС-а о стављању ван снаге ове одлуке, те поновила одлуку о избору Драгана Томаша, најновије информације говоре да је Правосудна комисија прије неколико дана ипак испоштовала закључак ВСТС-а те ставила ван снаге ову спорну одлуку. Тиме је коначно стављена тачка на ситуацију која је произвела бројне националне, политичке и правосудне контраверзе унутар Брчко Дистрикта БиХ, те је ствар враћена на почетак.

За претпоставити је да ће у новој процедури Правосудна комисија Брчко дистрикта за новог члана савјета изабрати неког од судија или тужилаца бошњачке националности у циљу обезбјеђења равномјерне националне заступљености чланства, како је то и прописано законом о ВСТС.

Извор: Српскаинфо