latinica  ћирилица
20/05/2017 |  15:31 ⇒ 15:55 | Аутор: РТРС

У Зворнику обиљежено четврт вијека од формирања бригада сарајевског подручја

Служењем помена и полагањем вијенаца на Централни споменик за 1.080 погинулих бораца, у Зворнику је данас обиљежено 25 година од формирања Илијашке, Илиџанске, Хаџићке, Рајиловачке, Кошевске и Вогошћанске бригаде, те одата почаст погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату, припадницима полиције и цивилним жртвама рата са подручја бивших српских сарајевских општина.
Зворник - полагање вијенаца - Фото: СРНА
Зворник - полагање вијенацаФото: СРНА

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић нагласио је да на посебно свечан и примјерен начин обиљежавају Дан формирања шест сарајевских бригада које су дале огроман допринос у стварању Републике Српске.

"Припадници ових бригада у рату су одбранили сваки педаљ српске територије на подручју Сарајева, да би се послије рата опредјелили да се, иако су одбранили своја огњишта, преселе на територију Републике Српске да наставе живјети са својим народом", рекао је Савчић.

Савчић је нагласио да је српски народ са сарајевског подручја дао огромну жртву, прије свега, за стварање Републике Српске, а неки су били приморани да више пута сахрањују своје, и све то треба изузетно поштовати и цијенити и свакодневно се бринути о борачким категоријама.

Бивши командант Илијашке бригаде пуковник Божидар Савић истакао је да је у ових шест бригада у Сарајевском пољу, односно у зони њихове одговорности, погинуло више од 2.000 војника и полицајаца, а у Илијашу близу 600 војника и полицајаца.

Он је подсјетио да се данас навршава 25 година, или четврт вијека, од формирања Илијашке бригаде, док су у исто вријеме формиране и Кошевска, Илиџанска, Рајловачка, Игманска и Хаџићка бригада.

"Нажалост, иако су у рату одбрањена српска огњишта на простору Сарајева, данас од Срба више нико тамо не живи осим неколико старијих породица", рекао је пуковник Савић.

Савић је истакао да је Илијашка бригада, захваљујући храбрости бораца на свом ратном путу, одликована највећим војним признањем "Орденом Немањића".

Први начелник Штаба Илијашке бригаде Доброслав Шурбат нагласио је да је света обавеза и дужност да се присуствује парастосима и помоли Богу за погинуле борце.

"Молећи се Богу за нашу погинулу браћу дајемо нашим потомцима правац како требају даље дјеловати и како се требају поносити према српским светињама и нашим погинулим јунацима", рекао је Шурбат, који је и замјеник предсједника Ветерана Републике Српске.

Он је нагласио да је обиљежавање 25 година од формирања Илијашке бригаде прилика да се јавност подсјети да је ријеч о једној од најбољих бригада у Војсци Републике Српске.

"Зато тврдим да нисмо били обични борци него најбољи ратници и све наше припаднике са поносом називмн Илијашки Немањићи", рекао је Шурбат.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић је у писму које је упутио поводом обиљежавања 25. година од формирања сарајевских бригада рекао да је веома важно његовати и одржавати сјећање на саборце који су положили своје животе за одбрану Отаџбине.

"Борци Војске Републике Српске, међу којима и ваши саборци, дали су огроман допринос стварању и очувању Републике Српске и ту жртву и несебични патриотизам морамо цијенити и стално истицати", навео је Савановић у писму и изразио жаљење што није могао да присуствује овом догађају због раније преузетих обавеза.

Помен је служило мјесно свештенство у зворничком Саборном храму и на Централном споменику.

Вијенце на Централни споменик положили су породице погинулих бораца ових бригада, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, представници Министартва рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, те представници бригада са подручја бивших сарајевских општина, ратних војних инвалида, локалних борачких удружења, Удружења грађана "Пријатељи Илијаша", као и замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић.

Извор: Срна