latinica  ћирилица
20/05/2017 |  13:10 ⇒ 13:13 | Аутор: РТРС

Нови предсједник Уније студената РС Ратко Савић

На конститутивној сједници Уније студената Републике Српске изабрано је ново руководство те организације, те представљен извјештај о досадашњем раду.
Унија студената - Фото: СРНА
Унија студенатаФото: СРНА

Изборна скупштина Уније студената Републике Српске је на данашњој сједници у Бањалуци за новог предсједника ове организације изабрала студента Правног Факултета у Бањалуци Ратка Савића.

За потпредсједника Уније студената изабран је досадашњи предсједник Милан Милишић, а за генералног секретара ове организације изабран Предраг Говедарица.

Новоизабрани предсједник Уније студената Ратко Савић је рекао је да ће у наредном периоду радити на томе да студент буде у центру образовног процеса, али и у дјеловању студентских организација.

"Радићемо на унапређењу квалитета образовања што је кључ за опстанак високог образовања, студентског живота и Републике Српске. Трудићемо се да анимирамо што више студената да се укључе у наше пројекте и активности", поручио је Савић.

Када је ријеч о студентском стандарду, Савић је рекао да је низ ствари завршен у погледу радова на студентским домовима у Бањалуци, у Палама и Фочи, а сада је на реду реконструкција првог и другог студентског павиљона у граду на Врбасу.

"Реновирају се већ одређени спратови и надамо се да ћемо са руководством Студентског дома у Бањалуци и Владом Српске успјешно реализовати и то. Треба радити и на томе да многи факултети у Српској добију своје објекте", рекао је Савић.

Он је додао да ће радити и на аутономији студентских организација и подсјетио да у Српској има око 40.000 студената.

Бивши предсједник Уније студената Републике Српске Милан Милишић је рекао да Унија већ неколико година одржава јединство студената у Српској и заједно са ресорним министарством, Владом и предсједником Републике, креира нове идеје и рјешава постојеће проблеме.

Конститутивној сједници у просторијама Ректората Универзитета у Бањалуци присуствовао је министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, који је честитао изабраном руководству и изразио наду да ће представници Уније у наредном наставити успјешну сарадњу са ресорним министарством у интересу студената и студентских организација.

"То се првенствено односи на израду новог Закона о високом образовању и надамо се да ћемо оне чланове закона на које је било највише примједби, успјети да усагласимо како би овај акт у септембру или октобру био усвојен и у примјени", рекао је Срни Малешевић.

Он је додао да ће на првом мјесту бити квалитет студирања и увођење практичне наставе на свим програмима.

Малешевић је истакао да је Министарство у сарадњи са студентским организацијама направило позитивне помаке када је ријеч о условима студирања у Српској, те да ће се на том плану радити и у наредном периоду.

Конститутивној сједници Уније присуствовали су и представници кабинета предсједника Републике Српске.

Извор: СРНА