latinica  ћирилица
20/05/2017 |  11:56 ⇒ 12:02 | Аутор: РТРС

Борбене летјелице на небу код Хонолулуа због инцидента у путничком авиону

Америчка војска послала је два борбена авиона ваздухопловних снага да допрате путнички авион “Американ ерлајнса“ до Међународног аеродрома у Хонолулуу након што је у том авиону пријављен инцидент у који је био умијешан турски путник.
Ф-22 Раптор (photo: http://sr.wikipedia.org) -
Ф-22 Раптор (photo: http://sr.wikipedia.org)

“Авиони Ф-22 испратили су путнички авион до аеродрома у складу са процедуром унутрашње одбране. Локална полиција је одговорила чим је цивилни авион слетео“, рекао је портпарол америчке вазухопловне команде Дејв Бенам, преноси Ројтерс.

ФБИ, војска и америчка авио-компанија за сада нису прецизирали које врсте је био инцидент до којег је дошло у путничком авиону, али су локални медији пренијели да је један путник покушао да силом уђе у пилотску кабину авиона који је из Лос Анђелеса летио на Хонолулу.

Проблематичног путника је смирио један полицајац ван дужности и остали путници и чланови посаде, а авион је безбједно слетио, навели су званичници.

У инциденту нико није повријеђен, напомиње британска агенција.

Федералне власти припремају кривичну тужбу против 25-годишњег турског држављанина Анила Усканила због ометања посаде, рекао је специјални агент ФБИ Пол Делакорт на конференцији за новинаре у Хонолулуу.

На питање да ли је Усканил покушао да провали у кокпит, Делакорт је рекао да је Турчин био у пролазу између сједишта са “нејасним мотивима“.

Полиција на Међународном аеродрому у Лос Анђелесу саопштила је даје Усканил приведен, испитан и пуштен неколико сати раније, након што га је обезбјеђење на том аеродрому спријечило да изађе на врата терминала која воде на писту.

Усканил је тај потез образложио тиме да је “кренуо на погрешан излаз јер је био у припитом стању“, али полиција наводи да ниво његове алкохолисаности није био висок.

У авиону “Американ ерлајнза“, у који се Турчин укрцао неколико сати касније, налазио се 181 путник и шест чланова посаде.

Извор: РТС