latinica  ћирилица
20/05/2017 |  10:48 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

За које школе су заинтересовани бијељински матуранти? (ВИДЕО)

Ближи се упис у средње школе. Први уписни рок је од 12 -23. јуна, а други од 3. до 14. јула.
Средња школа - Фото: РТРС
Средња школаФото: РТРС

У Бијељини је у шест средњих школа планиран упис 1.060 ученика, а основну школу завршило је 1.019 ђака, па ће бити мјеста и за свршене основце из других општина.

У школској 2017/2018. години у Економској школи планирано је једно одјељење мање у односу на прошлу школску годину, а у Техничкој школи ''Михајло Пупин'' биће више одјељења трећег степена.

Дојучерашњи основци на животној прекретници - одабрати будуће занимање слиједећи свој сан, или на основу потреба тржишта рада.

У одабиру будуће школе и професије једнима су помогли родитељи и школски психолог, а други су, ипак, сами одлучили.

Бијељински средњошколци углавном су заинтересовани за Гиуназију, а они са лошијим просјеком уписаће занат -да би имали сигуран хљеб у рукама.

У наредној школској години планиран је упис 41-ог одјељења са по 26 ученика. Повећан је број одјељења са производним занимањима.

Да би се унаприједила практична настава потписани су уговори са 13 приватних предузећа у којима ће ученици имати праксу.

- У Техничкој школи уписано је једно комплетно одјељење варилаца као и мјешовито  одјељењае бравара што није било у претходној школској години. Што се тиче осталих школа, план уписа прати динамику и начин уписа из претходних година, каже Душко Ђурић, предсједник Актива директора средњих школа.

У новој школској години постоји могућност и увођења математичког смјера у Гимназији, о чему ће коначну одлуку донијети Министарство просвјете.

- То ће бити неко експериментално одјељење које неће уписивати више од 15 -16 ученика и које ће се бавити искључиво математиком и вјероватно физиком, истакла је Љубица Млађеновић, шеф Одсјека за друштвене дјелатности Града Бијељина.

А од 19. јуна Удружење грађана Кул, које је подржано од стране Градске управе,о рганизоваће Љетну школу математике која је постојала и 1995. године. Ријеч је о пројекту ''Учимо и играјмо се'' у коме ће моћи да учествују ученици деветог разреда и првог и другог разреда средњих школа из цијеле Српске.

Имаће смјештај, храну и врхунске предаваче, професоре са Природно - математичког факултета из Бањалуке и Београда, асистенте и стипендисте бијељинске градске управе.