latinica  ћирилица
20/05/2017 |  09:34 ⇒ 09:35 | Аутор: РТРС

Линта: Профашистичко понашање хрватских матураната је уобичајено

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да је профашистичко понашање хрватских матураната, који су увикивали усташки поздрав "За дом спремни", уобичајено.
Матуранти у Хрватској - Фото: Screenshot/YouTube
Матуранти у ХрватскојФото: Screenshot/YouTube

"Скандалозна је чињеница да је хрватска полиција мирно посматрала матуранте како узвикују усташки поздрав `За дом спремни` што још једном потврђује проусташки карактер Хрватске", истакао је Линта у писаној изјави.

Он је навео да је један од најбољих доказа профашистичке оријентације већине хрватске омладине истраживање из 2015. године, које су спровели Институт за друштвена истраживања у Загребу и хрватска невладина организација ГОНГ, а према којем чак 71 одсто ученика завршних разреда средњих школа у Хрватској сматра да НДХ није била фашистичка творевина.

"Ништа друго и није било за очекивати када се узме у обзир чињеница да је у обавезној лектири за шести разред основне школе роман Стјепана Томаша који садржи промовисање усташтва односно усташки поклич `За дом спремни` и реченице попут `Ми смо спремни поглавниче`", навео је Линта.

Он је указао и на постојање три приручника за основну школу у којима се велича улога усташа као ослободилачког покрета, који се тобоже борио против српског централизма, а поричу злочини, односно геноцид над Србима у НДХ.

Линта је напоменуо да на профашистичку оријентацију већине хрватских матуранта посебно утиче проусташки пјевач Марко Перковић Томпсон који велича усташке покоље Срба.

Према његовим ријечима, у Хрватској постоји на стотине портала који су посвећени усташама, НДХ, Анти Павелићу и другим познатим усташким злочинцима, а држава је дозволила и да се у надлежном министарству региструју разна ветеранска удружења који у грбу имају усташки поздрав "За дом спремни".

Извор: СРНА