latinica  ћирилица
19/05/2017 |  20:41 ⇒ 20/05/2017 | 09:32 | Аутор: РТРС

Матис: Опкољавамо ИД, уништићемо их; Сукоб с С.Корејом био би трагичан

Амерички министар одбране Џејмс Матис изјавио је да коалиција на челу са САД опкољава борце Исламске државе у њиховим упориштима.
Америчка војска - Фото: AFP
Америчка војскаФото: AFP

Коалиција врши тактичке припреме за војну кампању у којој жели да уништи исламисте, преноси Ројтерс.

Осим Матиса, из Пентагона се огласио и начелник Здруженог генералштаба Џозеф Данфорд наводећи да су овонедјељни удари на борце које подржава сиријска влада били "мјера заштите силе" и да се неће опет десити уколико не буде пријетњи по америчке снаге.

Замјеник руског министра спољних послова Генадиј Гатилов изјавио је данас да је ваздушни напад Вашингтона на провладине снаге у Сирији "апсолутно неприхватљив" и да представља кршење сиријског суверенитета.

Гатилов је истакао да амерички напад неће помоћи у напорима да се изнађе политичко рјешење за сукоб у Сирији.

Америчка војска извела је јуче ваздушни напад на милицију коју подржава сиријска влада, а која представља пријетњу по САД и сиријске борце који уживају америчку подршку на југу земље, рекли су амерички званичници.

Војни извор на страни сиријске владе изјавио је данас да је у том ваздушном удару погођена "једна од њихових војних тачака", не наводећи детаље.

ВОЈНА СОЛУЦИЈА ЗА С. КОРЕЈУ БИЛА БИ ТРАГИЧНА

Амерички министар одбране Џејмс Матис рекао је данас да би евентуално војно рјешење за Сјеверну Кореју представљало "трагедију невјероватних размјера", те да Вашингтон ради на међународном плану у циљу налажења дипломатског рјешења.

"Наставићемо да радимо на рјешавању ове ситуације", изјавио је Матис новинарима у Пентагону.

Он је истакао да ће, ако буде примијењено војно рјешење, то бити трагедија невјероватних размјера.

"Према томе, ми ћемо сарађивати са УН, Кином, Јапаном и Јужном Корејом да нађемо излаз из ове ситуације", рекао је Матис.

Извор: Танјуг, СРНА