X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
19/05/2017 |  18:38 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

"Ово је побједа, али рат тек предстоји"

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж назвао је важном побједом одлуку шведског тужилаштва да обустави истрагу о његовом случају, али је навео да “пут још није готов“.
Џулијан Асанж - Фото: REUTERS
Џулијан АсанжФото: REUTERS

“Ово данас је важна побједа за мене Ипак, пут тек почиње, прави рат је испред мене“, рекао је Асанж обраћајући се новинарима с балкона Амбасаде Еквадора у Лондону.

Према Асанжовим ријечима, држање под стражом и изручивање без оптужнице постали су карактеристични за Европску унију.

“Цивилизоване земље не смију тако да се понашају“, рекао је Асанж.

“Пријетње на мој рачун, на рачун мојих сарадника и Викиликса као издавача неће бити толерисане. Ипак, радо ћу разговарати с Министарством правде САД“, рекао је Асанж, негодујући истовремено због обећања британске полиције да ће га ухапсити уколико напусти зграду амбасаде.

Асанжови правници навели су, међутим, да ће покушати да разјасне с британским властима какав је статус његовог случаја.

Најављујући да ће Викиликс наставити своју дјелатност, односно да објављује документе, Асанж је важном побједом назвао и недавно ослобађање једног од Викиликсових извора информација Челзи Менинг. Њу је помиловао бивши амерички предсједник Барак Обама, а ових дана је пуштена на слободу.

Раније је Асанж обећао да ће напустити Амбасаду Еквадора након ослобађања Менингове, али у свом обраћању медијима данас није говорио о овом обећању.

У петак је објављено да је Главно тужилаштво Шведске обуставило истрагу о случају Асанжа који је осумњичен за силовање 2010. године. Лондонска полиција објавила је саопштење у којем је, међутим, упозорила да у случају да ће Асанж, ако напусти зграду Амбасаде Еквадора, бити поново ухапшен. Полиција је то образложила тиме што и даље важи наређење које је издао Вестминстерски магистратски суд након што је Асанж 29. јуна 2012. године одбио да се појави пред судијом.

Извор: Спутњик