latinica  ћирилица
19/05/2017 |  18:25 ⇒ 20/05/2017 | 15:46 | Аутор: РТРС

Власт о иницијативи опозиције за рушење Владе - То је потез очајника! (ВИДЕО)

Иако ће посебна сједница Народне скупштине Републике Српске о иницијативи опозиције за изгласавање неповјерења Влади бити одржана за десетак дана, власт и опозиција већ укрштају аргументе - за и против.
Сједница Народне скупштине Републике Српске (Фото: НСРС) -
Сједница Народне скупштине Републике Српске (Фото: НСРС)

ПДП је објелоданио црну и бијелу књигу. Прву са, како тврде, аргументима за опозив Владе. Другу са рјешењима и задацима за ону која, истичу, буде формирана. Власт одговара: "То је потез очајника који су постали политичка олупина и немају шта да понуде грађанима." Додају: "Њихова иницијатива неће проћи дневни ред!"

ПДП је спреман за посебну сједницу. Пред народне посланике иду са, како тврде, неиспуњеним обећањима из премијеркиног експозеа и књигом од 200 страница доказа, како кажу, лошег рада актуелне Владе. Довољно, сматрају, да скупштина изгласа неповјерење.

- Другачија политика задуживања, ништа није урађено. Фискална консолидација ништа није испуњено - каже Јелена Тривић, предсједник Програмског савјета ПДП-а за економију. 

А шта представници Српске у институцијама у Сарајеву нису испунили, анализирала је премијерка Жељка Цвијановић. Прије свега, каже, нису заступали интересе Српске. Напротив, додаје, тамо су урадили све да оштете њене институције и грађане, ускраћујући им средства и опструишући иницијативе, како би власт у Републици Српској приказали неспособном.

- Прокоцкали су прилику да кажу да су сервис грађанима Републике Српске, а истовремено су били сервис грађанима Федерације БиХ. Сви ти наши врли министри који сједе горе. Немају тамо парламентарну већину, кроје причу како је Влада требала да поднесе оставку зато што једна тачка није прошла - каже премијерка Српске.

Жељка Цвијановић, за предсједника Српске Милорада Додика, примјер је упорности у одбрани интереса Српске. Тврди да иницијатива за опозив Владе, неће проћи ни дневни ред посебне сједнице.

- Неће гласати ДНС, СП, СНСД, неки посланици око нас. Са чим они мисле рушити Владу? Па њих има 25, од потребних 42. То је за њих далеко као свемир - каже Додик.

Посланик ПДП у Народној скупштини Перица Бундало каже да ако ово питање буде на дневном реду Народне скупштине 31. маја, када је заказана посебна сједница, да ће сигурно доћи на дневни ред убрзо након тога.

Док из ПДП-а поручују да су иницијативе за опозив уобичајене у развијеним друштвима, СНСД их упозорава да је њихов захтјев класична замјена теза, јер Владу Српске бира и смјењује скупштинска већина. Шеф Клуба посланика СНСД у Парламенту Републике Српске Радован Вишковић изјавио је за Срну, да у тзв. Црној књизи, којом ће, истиче, опозиција спиновати јавност, више од половине материјала није истинито.