latinica  ћирилица
19/05/2017 |  18:16 ⇒ 20/05/2017 | 15:47 | Аутор: РТРС

Додик тврди - СзП дозволио нови пренос надлежности на Предсједништво БиХ (ВИДЕО)

Да ли је на помолу нови пренос надлежности?
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

Предсједник Српске Милорад Додик оптужио је министре из Савеза за промјене у Савјету министара БиХ да су подлегли захтјеву Бошњака и донијели одлуку да је потребна сагласност Предсједништва БиХ за стављање лица и организација на "црну" листу УН-а.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић одговара да неко мора да комуницира са УН-ом, али увјерава да чланови Предсједништва неће моћи да утичу на приједлоге полицијских агенција, да се нека особа или организација стави на УН-ову "црну" листу.

 Давањем права Предсједништву БиХ да одобрава стављање особа и организација из БиХ на тзв. црну листу УН, угрожава се безбједност Републике Српске, тврди предсједник Милорад Додик. Подсјећа, да је у БиХ велики број повратника са сиријског ратишта и сумња да би Бакир Изетбеговић такве људе стављао на "црну" листу УН.

 - Они су донијели пропис, ево провјерите, у коме за црну листу треба сагласност Предсједништва БиХ. Када ће муслимански члан Предсједништва БиХ дозволити да се неко од муслимана стави на "црну" листу - каже Додик.

Министар безбједности Драган Мектић потврдио је да је Савјет министара БиХ усвојио методологију стављања физичких и правних лица из БиХ на "црну" листу УН. Истиче и да први пут Предсједништво БиХ добија своју улогу, тврди, само формалну.

- Читав предмет обрађују ОБА или друге безбједносне агенције и тај приједлог се се доставља Предсједништву које о томе доноси коначну одлуку и то се упућује у Савјет безбједности УН-а. Било би сулудо ако Предсједништво одбије - каже Мектић.

Сазнајемо да у актуелном мандату, али и ранијим, Предсједништво БиХ није одлучивало о стављању појединаца и органзација на "црну" листу УН. Тренутно је на ажурираној УН-овој листи најтраженијих терориста и терористичких организација уписано седам организација, чије су канцеларије у градовима Федерације БиХ, а које су блиске Исламској држави. На списку је један држављанин БиХ Нусрет Имамовић, водећи команданат Нусра фронта који годинама ратује у Сирији.