latinica  ћирилица
19/05/2017 |  16:36 ⇒ 16:54 | Аутор: РТРС

ПУ Градишка: Задовољавајуће стање безбједности

Стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка у априлу је било задовљавајуће, смањен је број кривичних дјела, као и забиљежених случајева нарушавања јавног реда и мира, те саобраћајних незгода, изјавио је данас начелник ове управе Милош Бркић.
Градишка - Полицијска управа - прес - Фото: СРНА
Градишка - Полицијска управа - пресФото: СРНА


Начелник Одјељења криминалистичке полиције Жељко Пузић рекао је да је на подручју Полицијске управе Градишка у априлу забиљежено смањење броја кривичних дјела за 25,5 одсто у односу на исти период прошле године.

"Евидентираних извршилаца мање је за 44,7 одсто, као и броја поднесених извјештаја надлежним тужилаштву за 22,22 одсто", рекао је Пузић на конференцији за новинаре.

Он је истакао да је од евидентирана 32 кривична дјела, 26 из области општег криминалитета, што је мање за 31,58 одсто него у априлу 2015. године, када је евидентирано 38 кривичних дјела.

"Из области општег криминалитета укупно је ријешено 18 кривичних дјела, а проценат укупно расвјетљених кривичних дјела је 75 одсто", навео је Пузић и додао да је у том периоду пријављено 15 кривичних дјела против имовине, од којих осам тешких крађа.

"Укупно је расвијетљено 60 одсто имовинских кривичних дјела", навео је Пузић и напоменуо да није било евидентираних кривичних дјела против полног интегритета, док су пријављена три самоубиства.

У априлу су евидентирана два кривична дјела злоупотребе дрога, а два лица су лишена слободе.

Начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић рекао је да су у априлу на подручју Полицијске управе Градишка евидентирана 23 нарушавања јавног реда и мира, што је за 23,33 одсто мање у односу на исти период прошле године.

"Број прекршаја је мањи за пет одсто, а прекршаје је починило 30 лица, међу којима су четири повратника, док није регистрован ниједан малољетни починилац", истакао је Трифковић.

У овом периоду евидентиране су 33 саобраћајне незгоде, у којима је шест лица лакше повријеђено, а 12 задобило лаке тјелесне повреде.

Из области безбједности саобраћаја предузет је низ превентивно-репресивних активности и том приликом је из саобраћаја искључено 69 возача.

Трифковић је апеловао да се ученици завршних разреда средњих школа за вријеме матурских забава максимално уздрже од конзумирања алкохола и нарушавања јавног реда и мира како би биле избјегнуте нежељене посљедице.

Представници Полицијске управе Градишка још једном су подсјетили да је на снагу ступио Закон о измјенама Закона о оружју и муницији Републике Српске, којим је прописано да власници оружја за личну безбједност имају обавезу да до 30. јуна замијене оружне листове чији је рок важења истекао и поднесу захтјев за издавање новог оружног листа.

Новим правилником о организацији и систематизацији радних мјеста Министарства унутрашњих послова Републике Српске, који је ступио на снагу 6. априла, формирана је Полицијска управа Градишка која обухвата подручје општина Градишка и Србац, а у свом саставу има осам организационих јединица.

Извор: СРНА