latinica  ћирилица
19/05/2017 |  15:33 ⇒ 17:19 | Аутор: РТРС

ТЕ Станари- Нови транспортни систем (ВИДЕО)

У ЕФТ Руднику и Термоелектрани Станари пуштен је у рад нови транспортни систем који ће побољшати рад рудника.
ЕФТ - Фото: РТРС
ЕФТФото: РТРС

Вишемилионски пројекат осмишљен је и урађен уз ангажман властитих стручњака, а ускоро ће бити и патентиран.

Систем служи за транспорт слоја земље који се скида да би се ископао угаљ, дугачак је три километра и за сат времена до одлагалишта може да превезе 7.200 кубних метара откривке.

Инжењер Небојша Савановић каже да је 7.200 кубика довољно да се открије угаљ и да остану резерве константно седам година унапријед за снабдевање Термоелектране.

За израду система стигле су бројне понуде свјетских произвођача, али је ЕФТ компанија одлучила да ангажује свој кадар и ресурсе. Комплетан систем је аутоматизован и ради на даљинску контролу.

Технички руководилац Жељко Станојевић каже да су сва искуства  која су стекли на ревитализацији старе опреме која је затечена након приватизације, уграђена у овај пројекат.

Опрема за транспортне системе стигла је из Њемачке. Фирма из Прњавора обезбиједила је комплетну металну галантерију, а све радове од пројекта до монтаже урадио је тим домаћих стручњака. То им отвара врата да раде и за потребе других рудника.

Професор Драган Игњатовић, са Рударско-геолошког факултета из Београда, каже да чак и већи системи у Србији која има далеко већу инфраструктуру и традицију у овим пословима, нису сами радили транспортере него су се ослањали на стране произвођаче.

Оливер Хаупт, из њемачке компаније Рулмека, увјерен је да ће ови системи радити у сљедећих 10 година, без икаквих потешкоћа и проблема.

Прошле године у Руднику лигнита у Станарима откопано је више од седам милиона кубика откривке. За њен транспорт до локације за одлагање кориштен је тзв. БТО систем са багерима, тракама и камионима.