latinica  ћирилица
19/05/2017 |  15:30 ⇒ 16:03 | Аутор: РТРС

Асанж: Не опраштам и не заборављам

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж рекао је данас да неће ни опростити нити заборавити да је седам година био изложен блаћењу и притвору без подизања оптужнице.
Џулијан Асанж   (Фото: expressandstar.com) -
Џулијан Асанж (Фото: expressandstar.com)

"Притворен седам година без оптужнице, док су ми дјеца расла и док ми је име блаћено. Не опраштам и не заборављам", написао је Асанж на "Твитеру".

Шведско тужилаштво претходно је саопштило да обуставља прелиминарну истрагу против Асанжа у вези са наводима да је починио силовање.

Асанжов адвокат изјавио је да је ово потпуна побједа његовог клијента и да је он сада слободан човјек.

Асанж борави у Амбасади Еквадора у Лондону од 2012. године усљед бојазни да би послије изручења Шведској био предат Америци, која жели да му суди јер је "Викиликс" објавио хиљаде повјерљивих докумената америчке администрације и служби.

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж покушаће да добије азил у Француској након одлуке Шведске да одустане од кривичног гоњења у вези са случајем силовања, рекао је Асанжов адвокат Хуан Бранко.

Шведско тужилаштво саопштило је раније да је случај силовања против Асанжа одбачен након седам година истраге, али је британска полиција најавила да ће га ухапсити ако изађе из зграде Амбасаде Еквадора у Лондону.

"Џулијан Асанж ће сада покушати да изађе из Амбасаде Еквадора у Лондону и затражи од Француске да му пружи азил како би се заштитио од америчког кривичног гоњења", рекао је Бранко мрежи "Франсинфо".

Адвокат наводи да је одговорност Француске да обезбиједи Асанжу политички азил.

Шведска је 2010. године покренула истрагу против Асанжа због наводног силовања, подсјећа "Спутњик".

Извор: СРНА