latinica  ћирилица
19/05/2017 |  15:19 | Аутор: РТРС

Коцијанчич: Западни Балкан приоритет за ЕУ

Портпарол Европске комисије Маја Коцијанчич рекла је да је западни Балкан приоритет за ЕУ, која ради заједно са међународним партнерима да би земље региона подржала на европском путу.
Маја Коцијанчич - Фото: Screenshot
Маја КоцијанчичФото: Screenshot

"Изненадно и готово истовремено рјешавање политичких криза у Албанији и Македонији у Европској комисији виде управо као резултат таковог заједничког ангажмана", истакла је Коцијанчичева.

Она је додала да је то резултат напорног рада и политичке воље.

"Када говорите о западном Балкану, говорите о региону који има ЕУ перспективу и гдје је ЕУ снажно ангажована. Наставићемо да подржавамо и Албанију и Македонију, али и цијели регион", рекла је Коцијанчичева.

Она је подсјетила да је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини сљедеће недјеље организовала састанак са премијерима западнобалканске шесторке у Бриселу, на коме би требало да поново буде размотрена ситуација у региону и будући кораци.

"За нас је то приоритет на коме настојимо да будемо снажно ангажовани", рекла је Коцијанчичева новинарима на редовном брифингу.

Она није могла да одговори на питање ко ће на неформалној вечери западнобалканских премијера представљати Македонију, с обзиром на то да Зоран Заев још није ступио на дужност, а досадашњи премијер Никола Груевски је у оставци, преносе београдски медији.

Коцијанчичева је рекла да ће списак оних који ће присуствовати радној вечери код Федерике Могерини 24. маја бити познат сљедеће седмице.

Извор: СРНА