latinica  ћирилица
19/05/2017 |  14:00 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

Цвијановић: У политичком Сарајеву нема истинског опредјељења за борбу

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић не вјерује да у политичком Сарајеву и институцијама које дјелују у том граду постоји истинско опредјељење за борбу против тероризма, нити за санкционисање оних који су одлазили на страна ратишта.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева не вјерује ни да постоји права институционална подршка глобалној акцији у борби против великог зла какав је тероризам.

- Како уопште очекивати да све те институције стану у крај неким пријетњама које се налазе и у оквиру БиХ, а нико неће да прича о томе, када су то људи или политике који су спонзорисали давање докумената, насељавање и све друго што је требало да пружи подршку таквим елементима и још се уз то подржавало или потпомагало ширење одређене идеологије радикализма? - упитала је Цвијановићева.

Она је поручила да се морају јачати капацитети у борби против тероризма.

Цвијановићева је оцијенила да је проблематична прича о црним листама у којој се на политички начин бира ко ће или неће бити стављен на ту листу, а да промакне безброј оних који заиста јесу пријетња.

Она је упитала шта је са невладиним организацијама које се налазе на страним, међународним црним листама које су сачиниле озбиљне организације, службе и владе.

- Зашто се није видјело шта се дешавало са тим организацијама и да оне можда нису формално расформиране као такве организације, а онда ти људи нашли мјеста по разним институцијама или амбасадама у БиХ - рекла је Цвијановићева.

Она сматра да би право питање било гдје су отишли људи из таквих организација.

Инцко брани своје промашаје

Премијерка Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да високи представник у БиХ Валентин Инцко годинама прича исту причу против Српске и брани своје и промашаје политике људи који стоје иза њега.

Цвијановићева је рекла да су Инцко и они, који стоје иза њега, годинама у БиХ учествовали у свим процесима који су се показали као неуспјешни.

Она сматра да Инцко треба да сноси одговорност јер је диктирао процесе и тјерао људе да у њима учествују, те говорио како се треба понашати, а сада ни он ни његови људи нису криви, већ неки локални политичари.

- Ово су посљедице погрешног понашања међународне заједнице која је правила пројекат на нереалним основама, није разумјела потребе једне овакве земље- да треба да се његује децентрализација и да се морају врло јасно идетификовати ставарне пријетње по БиХ - рекла је Цвијановићева новинарима у Модричи.

Она је поручила да Република Српска није пријетња БиХ, глобалној безбједности, нити било каквим политичким односима или стабилности региона, већ су то неки други елементи, који представљају опасност за безбједност и политичку стабилизацију.

- Валентин Инцко нас не гуши, он гуши ЕУ. Нажалост, ЕУ га финасира и тиме заиста није изашла испод оног кишобрана под који је стављена некад давно. Жалим због тога - рекла је премијерка Српске.

Она каже да док год Инцко говори то што је у извјештајима које му припрема "једна окоштала ОХР-ова структура којој је добро да сједи у БиХ", ни ЕУ неће имати прилику да покаже колико је партнер и добронамјерна и колико заиста жели да сарађује са властима у БиХ.

Цвијановићева је изразила задовољство чињеницом да се у Савјету безбједности УН нађе начин да се чује став кроз извјештај Републике Српске.

- Захвална сам људима из руске мисије при УН који годинама користе оно што Српска пише у својим извјештајима, знајући да ту мора да се постави баланс. Немогуће је да било ко поклони повјерење једној једностраној причи Валентина Инцка и групације људи који неке своје промашаје, које су овдје годинама правили, покушавају да заташкају или оправдају како има нека опструкција која долази из Републике Српске - истакла је Цвијановићева.

Извор: СРНА