latinica  ћирилица
19/05/2017 |  12:35 ⇒ 14:11 | Аутор: РТРС

Чубриловић разговарао са представницима ОЕБС-а

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић разговарао је данас са делегацијом Парламентарне скупштине ОЕБС - а коју су предводили Роберто Батели потпредсједник Парламентарне скупштине и специјални представник за југоисточну Европу, Андреас Нотел.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Разговарано је о политичкој, безбједносној и економској ситуацији у Републици Српској, Босни и Херцеговни и региону и припремама извјештаја представника ОЕБС-а о стању и оствареном напретку у БиХ, саоптено је из кабинета предсједника Народне скупштине Републике Српске.

Као један од очитих примјера неповјерења и опструкције у испуњавању преузетих међународних обавезе. Чубриловић је истакао недавно блокирање доношења закона о акцизама у Парламентарној скупштини БиХ што је, како је подсјетио, уговорна обавеза према Европској банци за обнову и развој и Европској инвестиционој банци и услов за наставак аранжмана са Међународним монетарним фондом.

Чубриловић је рекао да су препреке бржег напретка Босне и Херцеговине на путу европских интеграција пристрасан и некоегзистентан однос представника међународне заједнице у БиХ, нефункционалност заједничких органа, укључујући и правосуђе које није успјело да се на адекватан начин супротстави корупцији која је присутна у свим сферама политичког и друштвеног живота.

Указао је и на чињеницу да и Изборни закон БиХ омогућава политичку корупцију и трговање посланичким мандатима. Према његовим ријечима, ове проблеме могуће ријешити обједињавањем општих и локалних избора и дефинисањем да посланички мандат припада политичкој странци, а не појединцу.

Предсједник Чубриловић је закључио да је Народна скупштина Републике Српске најфункционалнији парламент у БиХ, да несметано ради и доноси реформске законе како би створила што је могуће повољнији и конкурентнији амбијент за инострано улагање, развој привреде и бржи напредак на путу европских интеграција.