latinica  ћирилица
19/05/2017 |  11:32 ⇒ 13:25 | Аутор: РТРС

Шведска прекинула истрагу о Асанжу

Шведска би ускоро могла да повуче налог за хапшење Џулијана Асанжа, оснивача Викиликса, који се у тој земљи терети за соловање.

Наиме, директорка шведског јавног тужилаштва Мариан Нај изјавила је данас да су власти тражиле од суда да повуку налог за хапшење Асанжа као и да се заврши седмогодишњи процес против њега.

"Главни тужилац Мариан Нај данас је одлучила да прекине прелиминарну истрагу о наводном силовању које се ставља на терет Асанжу", саопштено је из канцеларије тужитељке.

Џулијан Асанж постао је планетарно познат пошто је његов сајт "Викиликс" објавио повјерљива докумената Пентагона о Авганистану. Причу су пренијели Гардијан, Обсервер, Њујорк тајмс и Шпигл, а он сам постао је ударна вијест и лице са насловних страна.

Није први пут да Викиликс објави сензационалне податке, али пошто је преко 90. 000 докумената о Авганистану постало доступно цијелој планети преко овог сајта, Асанж је постао херој и издајник.

"Викиликс" тврди да посједује више од милион докумената. Иначе, свако је позван да анонимно достави оно што сматра занимљивим, а њихов тим одлучује шта ће бити објављено.

Након масовног објављивања докумената о Авганистану, против Асанжа је у Шведској покренут поступак због оптужби за силовање и сексуално узнемиравање, од када је на снази и налог за његово хапшење.

Он је одбио да се преда властима јер се плашио да ће бити изручен САД чији правосудни органи га такође траже јер сматрају да је објављивањем на "Викиликсу" тајни о америчкој политици и дипломатији нанесена штета америчкој националној безбједности.

Он се од тада налази у еквадорској амбасади у Лондону.

Адвокат: Крај Асанжове ноћне море

Адвокат оснивача Викиликса Џулијана Асанжа поздравио је одлуку о обустављању истраге о силовању, рекавши да је та одлука "крај његове ноћне море".

- Чекали смо дуго на ову одлуку. Џулијан Асанж је био жртва велике злоупотребе поступка. Јако смо задовољни и веома дирнути, јер ово означава крај његове ноћне море - рекао је Кристоф Марчанд, члан Асанжовог правног тима чије је сједиште у Бриселу.

Он је додао и да Асанжови адвокати, који су распоређени широм свијета, разматрају импликације ове одлуке.

Асанж је поставио на Твитер своју слику на којој се широко смије, не остављајући никакав коментар.

Велика Британија: Асанж ће бити ухапшен ако изађе из Амбасаде

Британска полиција саопштила је да ће оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж бити ухапшен уколико напусти Амбасаду Еквадора у Лондону, након што је шведско тужилаштво објавило да прекида прелиминарну истрагу о наводима да је он починио силовање.

Полиција Лондона наводи да је 29. јуна 2012. године објављен налог за хапшење Асанжа јер се није предао британском суду.

"Метрополитен полиција је обавезна да реализује тај налог уколико он напусти Амбасаду", наводи се у саопштењу.

Извор: СРНА, Б92