latinica  ћирилица
19/05/2017 |  11:05 ⇒ 14:51 | Аутор: РТРС

Стевандић: Изетбеговић наплатио од "Митала" гласање коалиције "Домовина"

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас да је иницијативом о изградњи меморијалног центра у руднику Омарска лидер СДА Бакир Изетбеговић наплатио од компаније "Арселор Митал" начин гласања коалиције "Домовина" о одлуци Владе Српске да акције РЖР-а "Љубија" буду продате "Израел инвестмент групи".
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

"Изражавам пијетет за све жртве и не желим да Срби мијешају жртве са било каквим бизнисом. Међутим, очигледно да је Изетбеговић на неки начин наплатио од `Митала` гласање коалиције `Домовина` као што су представници Савеза за промјене то наивно наплаћивали на други начин, желећи да уздрмају Владу Српске", рекао је Стевандић Срни.

Он истиче да ће се показати да је одбацивање одлуке Владе Српске да акције "Љубије" прода "Израел инвестмент групи" на штету Републике Српске и Приједора.

"`Митал` не само да ће задржати монопол, него ће изгледа подржати и бошњачки политички курс. О томе би требало да размишљају колеге из Савеза за промјене јер су својом наивном политичком загриженошћу, у жељи да што више уздрмају Владу Српске, постали полуга за остваривање бошњачких интереса", рекао је Стевандић.

Он каже да је потпуно јасно зашто је Савез за промјене био на истој страни са СДА и коалицијом "Домовина" у Народној скупштини у случају "Митал".

"`Митал` је задржао монопол, а Република Српска је изгубила развој и сада ће још да позиционира пројекте Бакира Изетбеговића. Сматрам да је то довољна опомена за све Србе", рекао је Стевандић и додао да жртве не би требало мијешати са бизнисом.

Када је ријеч о иницијативи за изградњу меморијалног центра у руднику Омарска о којој сагласност постигли Изетбеговић и генерални директор "Арселор Митала" Зеница Бију Наира, Стевандић каже да се пијетет према жртвама увијек може изразити на заједнички начин уз договор, а не као нешто што треба да буде камен спотицања у будућности.

"Треба наћи примјерен начин са којим је сагласна Република Српска, а не да неко налази начин који ће служити за узнемиравање Српске", рекао је Стевандић.

Изетбеговић и Наира сагласили су се да је изградња меморијалног центра у руднику Омарска "неопходан корак", који ће компанија "Арселор Митал" предузети чим град Приједор изда потребну грађевинску дозволу.

Народна скупштина Републике Српске на сједници 17. маја није усвојила одлуку о давању сагласности на одлуку Владе Републике Српске о продаји 64,99 одсто акција основног капитала акционарског друштва РЖР "Љубија" Приједор, методом непосредног избора купца.

Приликом гласања посланици коалиције "Домовина" били су уздржани.

Извор: СРНА