latinica  ћирилица
19/05/2017 |  10:37 | Аутор: РТРС

Аустрија: Кад би избори били сад побиједио би Курц

Прво истраживање јавног мњења након што је Себастијан Курц постао лидер Народне партије Аустрије показју да би та листа остварила побиједила на изборима.

Наиме, за Листу Себастијан Курц, која би била подржана од ОВП, у овом тренутку би гласало чак 33 одсто Аустријанаца. Тиме би Курц иза себе оставио са седам одсто разлике како Социјалдемократску партију (СПО), тако и Слободарску странку (ФПО).

Аустрија 15.октобра, на пријевременим изборима, бира нови сазив парламента, а до тада се доста може промијенити, па истраживачи јавног мњења упозоравају да би Курц могао остати на овом нивоу, али и чак побољшати подршку, односно и пасти.

ОВП би тиме била прва са 33 одсто, што је за девет одсто више него на прошлим парламентарним изборима.

У овом тренутку СПО канцелара Кристијана Керна освојила би 26 одсто гласова, што је иста вриједност коју је странка остварила на прошлим парламентарним изборима.

Такође, на другом мејсту је и ФПО лидера Хајнц-Кристијана Штрахеа, која може рачунати са 26 одсто гласова, што је за 5,5 одсто више него на прошлим изборима.

Странка Зелених освојила би у овом тренутку свега осам одсто, што је за четири одсто мање него 2013., а Неос мора да стријепи за прелазак цензуса, јер тренутно може рачунати само на пет одсто, а ОВП им црпи бирачко тијело.

Сљедећа, тренутно парламентарна странка, "Tim Stronah" не би прешла цензус. Што је занимљиво Керн и Курц воде изједначену битку и када је ријеч о питању "кога би бирали за канцелара, да постоји могућност диркетног избора".

Курц је преузео ОВП, након што је неочекивани поднио оставку дотадашњи лидер Рајнхолд МИтерленер.

Најмлађи члан аустријске владе прво је најавио крај коалиције са СПО, а потом и да ће се на идућим изборима кандидовати са посебном листом, на којој неће бити само партијски кадрови ОВП, што је предсједништво странке прихватило.

Извор: Танјуг