latinica  ћирилица
19/05/2017 |  09:53 ⇒ 14:31 | Аутор: РТРС

Невјестић: Ниједан депонент Павловић банке неће остати без новца

Директор Агенције за осигурање депозита БиХ Јосип Невјестић рекао је да Павловић банка ради, те да ће Агенција бити спремна да реагује ако буде проблема.
Агенција за осигурање депозита БиХ (фото: capital.ba) -
Агенција за осигурање депозита БиХ (фото: capital.ba)

Невјестић је рекао да гарантује да ниједан депонент неће остати без свог новца, а шта ће бити са том финансијском установом видјеће се након контроле регулатора.

Он је за "Независне новине" рекао да је та банка имала рок да до 30. априла изврши докапитализацију, а послије тога Агенција за банкарство Српске има задатак да изврши провјеру те докапитализације, те преузме одређене кораке.

"Власници средстава не треба да буду забринути, шта год се деси њихов улог до 50.000 КМ заједно са каматом је осигуран", нагласио је Невјестић.

Када је ријеч о новом Приједлогу закона о осигурању депозита банака у БиХ, који је у Представничком дому парламента БиХ враћен на усаглашавање, Невјестић је навео да је лоша срећа што је тај акт ушао у парламентарну процедуру са сетом закона о повећању акциза.

"Чекамо исход усаглашавања. Основне премисе новог закона о осигурању депозита односе се на јачање свјесности и јавности, или да човјеку још више објаснимо ко смо, шта смо и који су наши задаци. Сљедећа измјена је аутоматизам у осигурању, значи да самим чином добијања дозволе за рад од надлежног регулатора банка аутоматски постаје осигурана", рекао је Невјестић.

Он је додао да је банкарски систем стабилан, али да има одеђене проблеме, због чега ће новине у новом закону допринијети да тих проблема буде мање.

Невјестић је рекао да приједлог закона не доноси преношење надлежности, поготово у дијелу надлежности директора и Управног одбора Агенције.