latinica  ћирилица
19/05/2017 |  09:17 ⇒ 10:20 | Аутор: РТРС

Аустрија у проблему због Блајбурга

Власти покрајине Корушка суочени су са растућим бројем случајева кршења закона о забрани величања нацизма, а тензије расту због комеморације у Блајбургу.
Блајбург - Фото: Novosti.rs
БлајбургФото: Novosti.rs

Догађања у Блајбургу све више оправдавају критике бројних организација које желе да се забрани комеморација која се од 1951. одржава на локацији Лојбахер фелд. Поднесена је пријава против двојице Хрвата који су поздрављали нацистичким поздравом, као и једног другог њиховог земљака због кукастог крста који је имао истетовираног на руци.

Документациони архив аустријског отпора комеморацији у Блајбургу окарактерисао је "највећим скупом нациста у Европи", наводећи да они носе усташке симболе. Ти симболи су у Хрватској забрањени, али не и у Аустрији, гдје закон о забрани садржи само нацистичка обиљежја.

Документациони архив сматра да би усташки симболи требало да се нађу у аустријском закону, али то одбијају власти општине Фелклермаркт.

Власти ове општине поручују да комеморацију не могу да спријече јер се миса одржава на приватном посједу, који су Хрвати откупили од пољопривредника.

Шеф Службе за заштиту уставности покрајине Корушка Хелмут Мајер каже да упућује сваке године већи број својих службеника на комеморацију и да налажу учесницима да склоне усташке симболе. Међутим и ове године бројне слике су доспјеле у јавност на којима се види да су учесници комеморације носили усташке симболе, као што то чине сваке године.

Занимљив податак је и да је на ГТИ скупу у Велдену дошло до неонацистичког испада. Један мушкарац одевен у браон униформу отпоздравио је присутне хитлеровским подразом, а на фејсбуку је испод слике стајало "Адолф се вратио - одлично", као и да је аутобус са којег поздравља "специјални аутобус за Дахау".

Мајер каже да надлежне власти тренутно покушавају да утврде идентет лица које је поздравило нацистичким поздравом али и који су написали неонацистичке поруке на друштвеним мрежама.

До сада такав случај није забиљежен на ГТИ скупу, јер неонацисти нису користили овај догађај за ширење својих идеја.

Извор: Танјуг