latinica  ћирилица
19/05/2017 |  09:03 ⇒ 09:12 | Аутор: РТРС

Египатске хијероглифе у древном храму дигитално обојене (ВИДЕО)

Археолози Метрополитан музеја умјетности у Њујорку дигитално су обновили умјетничка дјела из древног египатског храма, показујући како је изгледало вријеме фараона у невјеројатно детаљном и шареном свјетлу.
Египатски хијероглифи (Фото:rt.com) -
Египатски хијероглифи (Фото:rt.com)

Током 2.000 година у којем су се измјењивале поплаве и оштре пустињске олује, многи су изворни цртежи древне египатске архитектуре, некада јарке и свијетле боје, обрисани.

Међутим, проучавајући прве рачуне египатских истраживача - попут раних дијаграма британског египтолога Елварда М. Блекмена - па чак и моде ове древне цивилизације, стручњаци су поновно оживјели боје које би украсиле храм Дендура.

Храм из 10. стољећа прије Христа некада је био смјештен на обали ријеке Нил, прије него што га УНЕСКО спасио од поплаве 60-тих година прошлог вијека. Касније га је египатска влада дала Сједињеним Државама 1965, а потом га је двије године касније предсједник САД Линдон Џонсон донирао Метрополитен музеју у Њујорку.

Египатски храм Дендур у Метрополитен музеју (Фото: metmuseum.org)

У иницијативи под називом "Боја храма", тим стручњака овог музеја је сада користио технологију мапирања и пројициране свјетлосне зраке како би освијетлила хијероглифе који је уништио еолски процес.

Ознаке приказују римског цара Цезара Августа, у пуној фараонској хаљини који приноси вино богу неба, Хору, и божици љубави Хатори. Као египатски владар у то доба, Август је хтио да његови поданици размишљају о њему као о фараону.

Након консултација са истраживањима здања из 19. и 20. стољећа, тим стручњака у Њујорку створио је низ узорака боја како би прекрио симболе са прецизном тачношћу.