latinica  ћирилица
19/05/2017 |  08:36 | Аутор: РТРС

Амерички авиони бомбардовали конвој сиријских снага

Амерички авиони бомбардовали су конвој сиријских снага код границе с Јорданом оцјењујући да могу представљати пријетњу коалиционим снагама у борби против ИД.

То је изјавио Франс пресу неименовани амерички званичник.

Коалиција на челу са САД извела је напад на сиријске снаге у Танфу у оквиру утврђене зоне деескалације, изјавио је за Спутњик портпарол Пентагона.

"Извршен је напад. Он је био против провладиних снага које дјелују у близини Танфа. Ове провладине снаге дјеловале су у оквиру утврђене зоне деескалације“, рекао је он.

Према његовим ријечима, “командант на терену сматрао је да ове снаге представљају пријетњу коалиционим снагама“.

Конвој није одговорио на упозорења да се не приближава сувише близу снагама коалиције у области Танф на југу Сирије, гдје се налази камп сиријских побуњеника који имају подршку САД, рекао је званичник Франс пресу.

САД су касније саопштиле да су у америчком нападу на југ Сирије можда погођене сиријске владине снаге, док су организовали борбене положаје.

Званичници саопштавају да су у нападу у близини града Танфа погођени булдожер, тенк и особље присутно на лицу мјеста, али није јасно да ли су у питању сиријске војне снаге или провладини савезници.

Један од званичника рекао је да су прорежимске снаге ушле у демилитаризовану зону без дозволе и САД их је видјела као пријетњу за трупе које се налазе на том подручју, наводи АП.

Сиријски опозициони медији пренијели су да је у нападу уништен велики број возила.

За сада нема извјештаја о могућим жртвама у том нападу.

Извор: Б92