latinica  ћирилица
19/05/2017 |  08:20 ⇒ 10:39 | Аутор: РТРС

Јапан: Влада дозволила цару да абдицира

Јапанска влада одобрила је цару Акихиту да се повуче с трона. То је прва абдикација једног јапанског цара у протекла два вијека.
Јапански цар Акихито - Фото: Getty Images
Јапански цар АкихитоФото: Getty Images

Приједлог једнократног закона ће сада бити прослијеђен парламенту ради расправе и вјероватно ће брзо бити усвојен, рекао је шеф Секретаријата Кабинета Јошихиде Суга, након што је влада премијера Шинза Абеа одобрила приједлог закона, преноси АФП.

Абдикација мора бити спроведена у року од три године откако приједлог закона званично постане закон.

Раније ове године медији су наводили да би 83-годишњи Акихито могао да се повуче с власти крајем децембра 2018, а да ће га на трону наслиједити принц престолонасљедник Нарухито 1. јануара 2019.

Наводи о Акихитовој жељи да се повуче изненадили су Јапан када су први пут објављени прошлог јула.

У августу је Акихито као разлоге за абдикацију јавно навео своје године старости и слабо здравље, што су многи протумачили као његову жељу да круну препусти свом најстаријем сину.

Међутим, садашњи јапански закон не садржи одредбу о абдикацији, због чега су политичари морали да израде нацрт закона како би то омогућили.

Иако већина јапанске јавности подржава трајни закон о абдикацији, Јапанци су изразили подршку и садашњем приједлогу који треба да омогући Акихитово повлачење с трона без проблема и односиће се само на тог цара.

Посљедња царска абдикација у јапанској историји забиљежена је 1817. године, када се са трона повукао цар Кокаку.

Када Нарухуто, који има ћерке али не и синове, сиђе с строна, сљедећи у реду за круну биће његов млађи брат Акишино, а потом Хисахито, Акишинов 10-годишњи син.

Међутим, вишевјековно насљеђивање трона у Јапану могло би бити прекинуто ако Хисахито не буде имао сина.

Многи Јапанци сматрају да би одрживост трона могла да се осигура допуштањем женског насљеђивања, али се традиционалисти жестоко опиру тој идеји.

Извор: Танјуг