latinica  ћирилица
18/05/2017 |  21:37 | Аутор: РТРС

Дачић: Забиљежени ксенофобија и распиривање националне мржње

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је на министарском састанку Савјета Европе у Никозији да у региону постоји ксенофобија и потпиривање међунационалне мржње и нетрпељивости, али да Србија жели даљи развој регионалне стабилности и сарадње кроз дијалог, мир и помирење.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Дачић је данас на скупу у Никозији рекао да су проблеми расизма, ксенофобије и екстремизма у порасту у читавој Европи.

"У нашем региону, последњих година и месеци били смо сведоци говора и злочина из мржње, ксенофобије, као и опасног потпиривања међунационалне мржње и нетрпељивости, уз повремене неодговорне и опасне изјаве и аспирације појединих лидера за прекрајањем граница у региону", рекао је Дачић.

Он је додао да је "истинско опредељење Србије даљи развој регионалне стабилности и сарадње кроз дијалог, мир и помирење", али да је то могуће само ако таква воља постоји на свим странама, преносе београдски медији.

"У том погледу видимо могућност за кључни допринос Савета Европе који поседује механизме да такве појаве и проблеме уочи, јасно осуди и укаже на потребу и правце предузимања одлучних мера на њиховом сузбијању, што Србија веома цени. Притом, посебно имамо у виду неопходност заштите и унапређења права припадника националних мањина", рекао је Дачић.

Према његовим ријечима, Београд очекује да сва права припадника српске националне мањине у сусједним земљама буду у пуној мјери поштована у складу са стандардима Савјета Европе.

Извор: СРНА