latinica  ћирилица
18/05/2017 |  20:57 ⇒ 19/05/2017 | 10:03 | Аутор: РТРС

Иванић и Лајчак: БиХ губи проевропску динамику

Министар иностраних послова Словачке Мирослав Лајчак рекао је вечерас у Мостару да БиХ губи проевропску динамику и да му се "чини да је интерес за ЕУ стао".
Лајчак и Иванић састали се у Мостару (фото: N1) -
Лајчак и Иванић састали се у Мостару (фото: N1)

"Има још годину и по до избора, а неки политичари више размишљају о изборима него о Реформској агенди", рекао је Лајчак након састанка са предсједавајућим Предсједништва БиХ Младеном Иванићем с којим је разговарао о ситуацији у БиХ.

Лајчак је новинарима изјавио да је ЕУ озбиљна у погледу БиХ и да очекује резултат од БиХ.

"Чини ми се као да је интерес за ЕУ стао и да смо у старој бе-ха причи `ко против кога`", додао је Лајчак.

Поредећи ситуацију када је био високи представник у БиХ и данашње стање, он је навео да је БиХ, ипак, напредовала.

Говорећи о изјавама званичника Стејт департмента Брајана Хојта Јија да јачају националне тензије и да је БиХ у ризику да постане пропала земља, Лајчак је навео да су на Балкану видљиве тензије, посебно између Србије и Албаније, јер од албанских политичара долазе неприхватљиве изјаве.

"БиХ има своју судбину у својим рукама и има перспективу уласка у ЕУ", нагласио је Лајчак.

Као разлог застоја БиХ, Лајчак је навео компликован систем, те оцјену да су интереси политичких странака изнад интереса земље.

Иванић је рекао да је у БиХ непотребно потрошена година дана због проблема у вези са пописом, затим због оспоравања прославе Дана Републике Српске, те покушаја покретања ревизије тужбе против Србије.

"Потрошили смо годину, а резултат је ништа. Ништа се није догодило", додао је Иванић.

Он је нагласио да ће као предсједавајући Предсједништва БиХ поново покушати да врати ствари у колосијек, иако то није лако.

Коментаришући Јијове изјаве, Иванић је навео да је чињеница да БиХ има проблема, али да на свим странама има оних који би да оваква дејтонска БиХ пропадне.

"Једни су за БиХ без ентитета, други за независну Републику Српску, а трећи за трећи ентитет", рекао је Иванић, напомињући да је он за дејтонску БиХ.

Човић и Лајчак о европском путу БиХ

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић разговарао је данас у Мостару са словачким министром спољних и европских послова Мирославом Лајчаком, који је потврдио спремност Словачке да настави са подршком БиХ у процесу евроатлантских интеграција.

Лајчак је истакао да је та спремност већ показана у пракси, јер је од јануара 2017. године Амбасада Словачке у БиХ преузела мандат контакт-амбасаде НАТО-а за БиХ, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Човић је захвалио за подршку Словачке и изразио увјерење да ће БиХ стећи статус кандидата до краја 2017. године, те истакао да се активно ради на томе да би се тај циљ испунио.

Током сусрета разговарано је о тренутној политичкој ситуацији у БиХ, као и о напретку на европском путу. /

 

Извор: СРНА